11-12 czerwca br. odbędzie się II Ślaski Turniej Kulinarny w Turawie, koło Opola. Podczas wydarzenia będzie miał miejsce konkurs, w którym uczestnicy zmierzą się w przygotowaniu dań ze swoich regionów. Przewodniczącym jury oceniającego zostanie członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka.
Wydarzenie to ma na celu kultywowanie i prezentację tradycyjnych dań śląskich oraz kultury śląskiej rejonu Opolszczyzny. Pierwszego dnia zmierzą się kucharze amatorzy oraz uczniowie szkół gastronomicznych, drugiego dnia – profesjonaliści. Łącznie w konkursie weźmie udział około trzydziestu drużyn. Profesjonalne jury pod przewodnictwem Waldemara Hołówki, członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni, wyłoni zwycięzców. Potrawy oceniać będzie także komisja złożona z zaproszonych VIP-ów oraz kapituła marki lokalnej “Kulinarne Dziedzictwo Opolszczyzny” pod przewodnictwem pani dr Teresy Smolińskiej. Laureaci otrzymają złoty, srebrny lub brązowy kwyrlok oraz tytuł Mistrza Śląskich Smaków 2011.
Wydarzenie będzie miało charakter rodzinnego pikniku dla społeczności lokalnej w różnym wieku. Wójt gminy Turawa postanowił mianować Turniej sztandarową imprezą otwierającą sezon turystyczny gminy Turawa. Nie zabraknie atrakcji w postaci występów zespołów regionalnych, muzycznych i kabaretów. W alei Mistrza Śląskiego Smaku zostaną także posadzone drzewa. Podczas turnieju mieć będzie miejsce I Festiwal Nalewek oraz kiermasz produktów regionalnych. Elektro-Serwis, firma zaopatrująca Turniej w profesjonalne stanowiska do gotowania, zaprosi również znakomitego baristę i pokaże najnowsze trendy w parzeniu kawy i jej serwowaniu. Organizatorem imprezy jest Opolskie Stowarzyszenie Integracji Lokalnej, współorganizatorem – Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego w ramach realizacji Planu działania Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Opolskiego na lata 2010-2011.
PROGRAM II ŚLĄSKIEGO TURNIEJU KULINARNEGO
Turawa, obok Urzędu Gminy
11 czerwca (sobota) 2011 roku
10:00 Rozpoczęcie Kiermaszu produktów regionalnych i rzemiosła artystycznego.
11.00 Oficjalne otwarcie II Śląskiego Turnieju Kulinarnego, Turawa 2011.
11:15 Odprawa ekip biorących udział w Turnieju Kulinarnym dla amatorów
11:30 Występy zespołów amatorskich
12:00 Rozpoczęcie Turnieju Kulinarnego dla amatorów.
12:00 Występy zespołów amatorskich
13:00 Prezentacja kuchni Czeskiej
15:00 Zakończenie Turnieju Kulinarnego dla amatorów
15:30 Ogłoszenie wyników Turnieju Kulinarnego wersji dla amatorów i wręczenie nagród zwycięzcom.
16:00 Poczęstunek dla VIP-ów i publiczności
18:00 Zakończenie pierwszego dnia Turnieju
12 czerwca (niedziela) 2011 roku.
08:00 Otwarcie drugiego dnia kiermaszu produktów regionalnych i rzemiosła artystycznego.
11:15 Odprawa ekip biorących udział w Turnieju Kulinarnym dla profesjonalistów.
11:30 Występy zespołów amatorskich z Domów Kultury Opolszczyzny
12:00 Rozpoczęcie Turnieju Kulinarnego dla profesjonalistów.
13:00 Prezentacja szkół gastronomicznych
14:00 I Festiwal Nalewek – konkurs
16:00 Zakończenie Turnieju Kulinarnego dla profesjonalistów.
16:30 Ogłoszenie wyników Turnieju Kulinarnego wersji dla profesjonalistów i wręczenie nagród zwycięzcom.
16:30 Poczęstunek dla VIP-ów i publiczności
16:45 Ogłoszenie wyników I Festiwalu Nalewek
17:00 Uroczyste posadzenie drzewek w Alei Mistrza Smaku.
18:00 Zakończenie Śląskiego Turnieju Kulinarnego