11-12 czerwca br. w Turawie odbędzie się II Śląski Turniej Kulinarny – Turawa 2011. Współorganizatorem turnieju jest Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego w ramach realizacji „Planu działania Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Opolskiego na lata 2010-2011″.
II Śląski Turniej Kulinarny ma na celu prezentację tradycyjnych dań ze śląskim rodowodem i przybliżenie tradycji i kultury śląskiej kultywowanej w rejonie Opolszczyzny. Ważnym elementem jest też promocja dań śląskich wśród restauratorów, hotelarzy i właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz pensjonatów.
W trakcie II Śląskiego Turnieju Kulinarnego odbędzie się konkurs, w którym zaprezentują się ekipy kucharzy amatorów, szkół gastronomicznych i zawodowców (łącznie ok. 30 drużyn). Ich zadaniem będzie przygotowanie potraw specyficznych dla swoich subregionów i miejscowości. W pierwszym dniu planowany jest konkurs dla amatorów i szkół gastronomicznych w drugim dla profesjonalistów.
Zostaną powołane dwie grupy oceniające potrawy. Komisja konkursowa składającą się z fachowców z zakresu gastronomii i folklorystyki (fundacja Klub Szefów Kuchni), oraz komisja składająca się z zaproszonych VIP-ów – oceniającą smak i wygląd potraw. Ponadto w trakcie Turnieju będzie pracowała Kapituła marki lokalnej “Kulinarne Dziedzictwo Opolszczyzny” pod przewodnictwem pani dr Teresy Smolińskiej.
Laureaci konkursu otrzymają tytuł “Mistrza Śląskich Smaków 2011” oraz złoty, srebrny lub brązowy Kwyrlok (rogalka, mątewka, gwiazdka, kołotuszka, mątewka, kłótewka, firletka, koziołek, rogulka, rogolka).
Turniej będzie miał charakter rodzinnego pikniku dla społeczności lokalnej w różnym przedziale wieku. W trakcie odbędą się występy zespołów regionalnych, muzycznych i kabaretów. Trwałym śladem będzie uroczyste posadzenie następnych kilku drzew liściastych w tworzonej alei Mistrza Śląskiego Smaku.
Imprezami towarzyszącymi Turniejowi będą “I Festiwal Nalewek” oraz kiermasz produktów regionalnych.