II Regionalne Święto Ryby

Newsy

II Regionalne Święto Ryby

22 czerwca 2010

5 czerwca br. w ramach II Regionalnego Święta Ryby na plaży Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbył się II Konkurs Kulinarny na Najlepszą Potrawę Rybną Warmii, Mazur i Powiśla. W ramach tego konkursu przyznane zostały nagrody w kategoriach: „Regionalne Danie ze Szczupaka” oraz „Regionalna Zupa Rybna”.

W szranki stanęło 14 ekip kucharskich z restauracji Warmii, Mazur i Powiśla. Jury oceniało przede wszystkim smak potraw i ich tradycyjne przygotowanie. Najlepszą potrawą rybną w kategorii „Regionalne Danie ze Szczupaka” okazały się mazurskie klopsiki rybne ze szczupaka w sosie z wędzonym boczkiem przygotowane przez „Siedlisko Na Półwyspie” z Wierzby k. Rucianego Nida. A w kategorii „Regionalna Zupa Rybna” zwyciężyła również ekipa „Siedliska Na Półwyspie” za „Mazurską zupę rybną”.

Nie mniej atrakcyjny okazał się Konkurs Gotowania Zupy Rybnej – Warmińsko-Mazurski Kociołek Rybny, w którym zmierzyły się ekipy złożone z samorządowców oraz kucharzy. Najlepszą zupę rybną ugotowała i tym samym zdobyła Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego ekipa ze Starostwa Powiatowego z Ełku.

Organizatorem imprezy był Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz Hotel Anders.