5 czerwca br., na plaży Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbędzie się II Regionalne Święto Ryby. Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla oraz promocja zakładów gastronomicznych i przetwórców z regionu, jak również doskonalenie umiejętności zawodowych kucharzy. Podczas imprezy odbędzie się:
- „Konkurs na najlepszą potrawę rybną z Warmii Mazur i Powiśla” w kategoriach: Regionalne Danie Rybne ze Szczupaka i Regionalna Zupa Rybna
- konkurs dla publiczności RYBKA
- „Konkurs gotowania zupy rybnej – Warmińsko-Mazurski Kociołek Rybny”
- prezentacja firm przetwórstwa rybnego i gospodarstw rybackich
Uczestnikami „Konkursu na najlepszą potrawę rybną z Warmii Mazur i Powiśla” są restauracje, zakłady gastronomiczne oraz gospodarstwa agroturystyczne z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Konkurs składa się z dwóch części: głównej, w której zgłoszone potrawy będą oceniane w dwóch kategoriach: „Regionalne Danie ze Szczupaka” i „Regionalna Zupa Rybna” oraz drugiej części – konkursu dla publiczności RYBKA.
Uczestnikami „Konkursu gotowania zupy rybnej – Warmińsko-Mazurski Kociołek Rybny” są przedstawiciele Samorządów i przedsiębiorstwa z Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Formularz zgłoszeniowy dostępny jest do pobrania na stronie internetowej:
www.wrota.warmia.mazury.pl – zakładka Jakość i Znaki Regionalne oraz www.hotelanders.pl w ofertach specjalnych, w prawej części strony głównej.