6 lipca br. odbędzie się II Piknik Napoleoński. Zaserwowane zostaną potrawy z tych regionów: dziczyzna z Krajny, jagnięcina z Kołudy i Dolnej Wisły; ryby z dobrzyńskich jezior, kołudzka gęsina z „Fyrtla Kulinarnego – Gęsi Pipek”.
W kulinarne szranki wstąpią wójtowie z 7 nadwiślańskich gmin. Nie zabraknie potraw z kapustą i kaszą na kujawskim oleju rzepakowym. Jako przyprawa będzie rządzić kujawsko-pomorski majeranek. Pragnienie zgasimy kujawskim podpiwkiem i pitnymi miodami, a trawieniu pomogą miejscowe nalewki.
Będzie kiermasz lokalnego produktu „Czym bogata nadwiślańska chata”.
A wieczorem – „Uczta Napoleońska” w restauracji Ostromecka.
Szczegółowy program imprezy:
Część kulinarna
10.00- 18.00 – „Czym bogata nadwiślańska chata” – kiermasz produktu lokalnego LGD Zakole Dolnej Wisły i LGD Trzy Doliny, a także: ziemniaki z parownika z gzikiem, wędliny z drewnianej wędzarni , sery owcze – Instytut Zootechniki z Kołudy Wielkiej, sery kozie – gospodarstwo ekologiczne „Malinowy Chruśniak”
10.00 – 18.00 „Fyrtel Kulinarny Gęsi Pipek” z gęsiną restauracji „Ostromecka” i trunkami Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła;
10.00 – 18.00 – Potrawy i produkty regionów etnograficznych serwowane przez Lokalne Grupy Działania
- Jagnięcina z Doliny Wisły – restauracja „Ostromecka” i Zakole Dolnej Wisły
- Gęsina z Kujaw – LGD „Czarnoziem na soli”
- Dziczyzna z Krajny- LGD „Nasza Krajna”;
- Ryby Dobrzyńskich Jezior – Koło Gospodyń Wiejskich „Chalinianki” z Chalina
14.00 – 17.00 – „Wójtowy ajntop wizytówką gminy” konkurs kulinarny wójtów 7 nadwiślańskich gmin
20.00 – Uczta Napoleońska w restauracji „Ostromecka” 75 zł/osoby – rezerwacje i zaproszenia w restauracji
Konferencja
„Jagnięcina w naszym dziedzictwie kulinarnym i kuchni współczesnej”
Projekt finansowany z funduszu promocji mięsa owczego
Część I – restauracja „Ostromecka”
10.00 – 14.00 – Prelegenci i tematyka wystąpień:
1. JAROSŁAW DUMANOWSKI: „Baranek po polsku”. O zapomnianym bogactwie kuchni polskiej
2. DARIUSZ NOWAK: Współczesne aspekty wykorzystania mięsa owczego w dietetyce, przetwórstwie i gastronomii
3. BRONISŁAW BORYS: Modyfikacje prozdrowotne jakości spożywczych produktów owczarskich – możliwości i ograniczenia
4. MICHAL MILERSKI: Produkcja i spożycie mięsa owczego w Republice Czeskiej
5. RENATA KAWAŁA: Szlakiem jagnięciny po wybranych regionach Francji.
6. PIOTR LENART: „Jagnięcina w dzisiejszej gastronomii i na polskich stołach. Przyczyny braku jagnięciny – subiektywny punkt widzenia gastronoma – wystąpienie na „Uczcie napoleońskiej”
Część II – Mozgowina
14.00 – 16.00 -degustacja jagnięciny w plenerze na „Pikniku Napoleońskim”
15.00 – 18.00 – promocja potraw i wyrobów z jagnięciny w ramach:
– stoiska Instytutu Zootechniki ZD z Kołudy Wielkiej
– stoiska gastronomicznego restauracji „Ostromecka” i Lokalnej Grupy Działania „Czarnoziem na soli”
– konkursu na potrawę jednogarnkową wójtów 7 gmin – ajntop na jagnięcinie serwowany z kotła przez wójta Dąbrowy Chełmińskiej;
– komentarze konferansjera i „Cesarza Francuzów” promujące potrawy i wyroby z jagnięciny.
Część III – restauracja „Ostromecka”
„Uczta Napoleońska” z jagnięciną, jako głównym motywem kulinarnym i 6 wystąpienie konferencyjne „Jagnięcina w dzisiejszej gastronomii i na polskich stołach. Przyczyny braku jagnięciny – subiektywny punkt widzenia gastronoma – Piotr Lenart.