12 stycznia 2010 r. w poznańskim klubie Charyzma odbędzie się II Ogólnopolski Konkurs Barmański „Benedyktynka”. Jest to już druga edycja rywalizacji na najlepsze drinki z dodatkiem tradycyjnego likieru ziołowego wytwarzanego przez benedyktynów z Lubinia w Wielkopolsce. Konkurs otwiera rok Benedyktynki związany z obchodami pięćsetlecia receptury – uznawanego za najstarszy na świecie – likieru.
Celem konkursu jest promocja Benedyktynki jako oryginalnego dodatku do drinków i napojów. Jego uczestnicy będą przygotowywać po jednym drinku w kategorii hot drink (gorący napój na rozgrzanie i pokrzepienie) oraz short drink (podawany na zimno, z dominacją alkoholu). Na wykonanie pierwszego barman będzie miał 7 minut, zaś drugiego 5. Uczestników oceni komisja techniczna oraz degustacyjna. Sędzią głównym konkursu będzie Adam Hołoga (Barman roku 2006 Johnnie Walker Master Bar Administration, wicemistrz polski w parzeniu herbaty oraz drinków herbacianych 2007, laureat 1 miejsca w konkursie barmańskim Johnnie Walker w Kilmarnock w Szkocji w 2006 r.), wieloletni barman poznańskich klubów m.in. Blue Note, Jama, Charyzma czy Brovaria. Po konkursie zaplanowano Gastro Party.
W 2010 roku mija 500 lat od sporządzenia przez Bernardo Vincellego pierwszej mikstury z rumu, ziół i korzeni nazwanej Benedyktynką. Powstający w klasztorze Benedyktynów w Lubiniu w Wielkopolsce likier, wywodzący się z tej tradycji, bazuje na 21 starannie wyselekcjonowanych ziołach, a jego skład i sposoby wytwarzania znane są jedynie dwóm zakonnikom. Z okazji jubileuszu planowane są m.in. kolejne odsłony konkursów barmańskich, kulinarny konkurs na potrawy z Benedyktynką oraz wprowadzenie dań z wykorzystaniem likieru do menu wielkopolskich restauracji. Warto przypomnieć, że w październiku 2009 r. Benedyktynkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych.Organizatorem konkursu jest firma Gastro Bar Service.