II Ogólnopolski Festiwal Pstrąga

Newsy

II Ogólnopolski Festiwal Pstrąga

29 czerwca 2009

14 czerwca br. w Polanicy Zdrój odbył się II Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim. Tym razem na miejsce zmagań kucharzy wybrano przepiękny Park Zdrojowy w Polanicy Zdroju. Organizatorami festiwalu byli Kłodzki Klub Kulinarny oraz Miejskie Centrum Kultury w Polanicy Zdroju. Natomiast produkt w postaci pstrągów źródlanych dostarczyło zawodnikom Stowarzyszenie Hodowców Kłodzkiego Pstrąga. Festiwal mecenatem objął Burmistrz Polanicy Zdroju, Jerzy Terlecki. Patronatem Honorowym Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro – Toques Polska oraz Sekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia, Poseł Ziemi Kłodzkiej, Jakub Szulc. Zmagania uczestników oceniały dwie ekipy jurorskie – jury degustacyjne: Jean Bos, C-Michel Labarre, Waldemar Hołówka, Krzysztof Rebek, Paweł Malewski oraz jury techniczne: Ewa Piotrowska, Józef Redlicki i Arkadiusz Kruszik. Startujące w konkursie drużyny z całej Polski miały za zadanie przygotować smakowite potrawy z pstrągiem w roli głównej. Zwycięzcami II Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga zostali Franck Hervet i Marcin Grad z Restauracji „Portofino” z Krakowa (prywatnie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej – PASzK) za przystawkę: Declinaison z pstrąga na trzy sposoby oraz danie główne: pstrąga z gruszkami z sosem ze smardzów. Drugie miejsce wywalczyli Rajmund Królik i Paweł Borowiak z Restauracji „A propos” z Wałbrzycha za przystawkę: sałatkę z salsą z wędzonego pstrąga oraz danie główne: grillowanego pstrąga z plasterkiem rosti i sałatką z kiełków słonecznika. Trzecie miejsce zajęli Paweł i Jarosław Antasowie z Restauracji „Anatewka” z Łodzi (prywatnie PASzK) za przystawkę: pstrąga na sałacie z rukoli z sosem truskawkowo-czosnkowym oraz danie główne: pstrąga faszerowanego borowikami z tartym chrzanem i odrobiną farffelek (ryżu żydowskiego). Czas liczenia punktów i ustalania werdyktu umilił recital Dominiki Radwan. Imprezę poprowadził duet Marek Mazurkiewicz i Janusz Skrobot, bacznie relacjonując zmagania kucharzy i zabawiając kilkutysięczną publiczność zgromadzoną w parku zdrojowym.