II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy

Newsy

II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy

06 maja 2013

23 maja br. Międzynarodowe Targi Gdańskie SA oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich zapraszają na II edycję Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy. Celem konkursu jest promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej, jak również popularyzacja tradycji kulinarnej.

W Mistrzostwach uczestniczą 3-osobowe zespoły, składające się z trzech profesjonalnych kucharzy lub uczniów szkół gastronomicznych (do 25 roku życia), które stawiają się 23 maja br. o godz. 9:00 w hali B AmberExpo przy ulicy Żaglowej 11 w Gdańsku.

Ekipa kucharska w czasie nie dłuższym niż 2,5 godziny będzie musiała wykonać trzy dania (po 4 porcję z każdej kategorii): zupę rybną (dorsz, sandacz i łosoś), pełnowartościowe II danie z polędwiczki wieprzowej i bobu  oraz deser z użyciem czekolady, pomarańczy, świeżych lub mrożonych malin i mięty.

Na stanowiska zawodnicy wpuszczani będą pojedynczo – zaczynając od kucharza wykonującego zupę rybną,  później zawodnika wykonującego II danie i na końcu zawodnika  wykonującego deser.

Zasady konkursu:

Przedmiotem konkursu jest:

A – Zupa rybna  musi obowiązkowo składać się z dorsza lub łososia bądź sandacza lub z wszystkich wymienionych ryb  

B – Drugiego Dania, którego podstawowym produktem powinna być polędwiczka wieprzowa i bób     

C – Deser, który musi składać się z czekolady, pomarańczy, świeżych lub mrożonych malin i mięty

Każda z Drużyn przygotowuje po 4 porcje z każdej kategorii (trzy do oceny jury, a jedno na wystawę)

Zmagania konkursowe oceniać będą znani pomorscy kucharze.

Czas na przygotowanie potraw  – 150 min.

Sposób punktacji:

Każdy członek Jury Techniczno – Degustacyjnego może przyznać maksymalnie 100 punktów:

  • przygotowanie stanowiska pracy w tym Mise en place – max. 20 punktów
  • profesjonalizm pracy w tym wykorzystany surowiec – max. 20 punktów
  • dobór odpowiednich składników – max. 20 punktów
  • smak potrawy – max. 40 punktów

 

Sumą punktów Jury zostanie wyłoniona Mistrzowska Drużyna

Nagrody:

I miejsce  – Puchar za zajęcie I Miejsca,  Dyplomy dla wszystkich uczestników mistrzowskiego zespołu, nagrody rzeczowe od sponsorów

II miejsce – Puchar za zajęcie II Miejsca,  Dyplomy dla wszystkich uczestników zespołu, nagrody rzeczowe od sponsorów

III miejsce – Puchar za zajęcie III Miejsca,  Dyplomy dla wszystkich uczestników zespołu, nagrody rzeczowe od sponsorów

Wszyscy uczestnicy Ogólnopolskiej Sztafety Młodych Kucharzy dostaną dyplomy uczestnictwa oraz upominki od sponsorów