II Międzynarodowy Zlot Zbójników już za nami…

Wydarzenia

II Międzynarodowy Zlot Zbójników już za nami…

17 sierpnia 2015

Gościnna Karczma Góralska w Ustroniu otworzyła w minioną sobotę swoje podwoje dla przybyłej tam gromady beskidzkich zbójników i ich gości. Nawet afrykański upał nie zniechęcił (na szczęście) uczestników konkursu kulinarnego Zbójnickie Jadło do przybycia na naszą imprezę. Stawiło się 8 teamów,  w tym 5 profesjonalnych – ETNO CHATA TOPOLEJ z Goleszowa, Wrzosowa Chata z Bielska-Białej, Bukowa Karczma z Buczkowic, Bistro Szarotka z Mysłowic i Terhovec ze Słowacji. Drużyny amatorskie reprezentowali: Zbójnicy od  Żywca, Drużyna Chopina i Gorale z Terhovej (damsko-męski słowacki team). Uroczyste otwarcie Zlotu odbyło się z udziałem Burmistrza Ustronia Pana Ireneusza Szarzec-Honorowego Patrona imprezy. Po donośnej, zbójnickiej salwie drużyny kulinarne ruszyły do boju, a walczyć było o co, bo nasi znamienici Sponsorzy nie szczędzili nagród. Dziękujemy im zatem za zaufanie jakim nas obdarzają i fantastyczne prezenty dla uczestników konkursu. Nisko się kłaniamy Firmom: Stalgast, Prymat, Makarony Międzybrodzkie, Szerwal i Hotelowi Alpin ze Szczyrku. Przez cały dzień cudownie bawiliśmy się dzięki kapelom góralskim – Torka,  Kotlawa, Tekla Klebetnica i Chigaga Group z Maroka. Saharyjscy muzycy pokazali także swój kunszt kulinarny gotując wspólnie z ekipą Etno Chaty Topolej, co zaowocowało nagrodą specjalną Jury. Kolejną nagrodę otrzymała od Makaronów Międzybrodzkich ekipa Terhovec za wyśmienite haluszki. Także Burmistrz Ustronia przyznał nagrodę specjalną w postaci pucharu dla Bukowej Karczmy za wynoszenie tradycyjnej kuchni polskiej na wyżyny nowoczesnej kuchni miejskiej. Członkami Jury, którym wdzięczni jesteśmy za wspieranie naszego konkursu swoją wiedzą byli: Carlos Gonzales Tejera (Przewodniczący), Karel Drapal, Agnieszka Hajbura-Michałowska, Martin Peter Groschang i Rafal Dorociuk.

Zwycięzcy Konkursu w kategorii profesjonalistów:

I miejsce – Bistro Szarotka

II miejsce – Terhovec

III miejsce-Wrzosowa Chata

W kategorii amatorów:

I miejsce – Goral z Terhovej

II miejsce – Drużyna Chopina

III miejsce-Zbójnicy od Żywca

Dziękujemy pięknie Bacówce u Jagusia za wykonanie pokazu wyrobu tradycyjnych góralskich serów, Karolowi Zorychta (Ekologiczne  Gospodarstwo Owczarskie) za pokaz strzyżenia owiec , Ośrodkowi szkolenia Psów KYNO i Hodowli border collie The best of gajowy za pokaz zaganiania owiec oraz Parkowi Miniatur Inwałd za fantastyczny Zamek Średniowieczny.

Odwiedzający Festiwal licznie przybyli goście mogli skorzystać także i zdobyć produkty firmy Prymat korzystając z przygotowanego Koła Fortuny.

 Agnieszka Michalska

 Sekretarz Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki