Gościnna Karczma Góralska w Ustroniu otworzyła w minioną sobotę swoje podwoje dla przybyłej tam gromady beskidzkich zbójników i ich gości. Nawet afrykański upał nie zniechęcił (na szczęście) uczestników konkursu kulinarnego Zbójnickie Jadło do przybycia na naszą imprezę. Stawiło się 8 teamów, w tym 5 profesjonalnych – ETNO CHATA TOPOLEJ z Goleszowa, Wrzosowa Chata z Bielska-Białej, Bukowa Karczma z Buczkowic, Bistro Szarotka z Mysłowic i Terhovec ze Słowacji. Drużyny amatorskie reprezentowali: Zbójnicy od Żywca, Drużyna Chopina i Gorale z Terhovej (damsko-męski słowacki team). Uroczyste otwarcie Zlotu odbyło się z udziałem Burmistrza Ustronia Pana Ireneusza Szarzec-Honorowego Patrona imprezy. Po donośnej, zbójnickiej salwie drużyny kulinarne ruszyły do boju, a walczyć było o co, bo nasi znamienici Sponsorzy nie szczędzili nagród. Dziękujemy im zatem za zaufanie jakim nas obdarzają i fantastyczne prezenty dla uczestników konkursu. Nisko się kłaniamy Firmom: Stalgast, Prymat, Makarony Międzybrodzkie, Szerwal i Hotelowi Alpin ze Szczyrku. Przez cały dzień cudownie bawiliśmy się dzięki kapelom góralskim – Torka, Kotlawa, Tekla Klebetnica i Chigaga Group z Maroka. Saharyjscy muzycy pokazali także swój kunszt kulinarny gotując wspólnie z ekipą Etno Chaty Topolej, co zaowocowało nagrodą specjalną Jury. Kolejną nagrodę otrzymała od Makaronów Międzybrodzkich ekipa Terhovec za wyśmienite haluszki. Także Burmistrz Ustronia przyznał nagrodę specjalną w postaci pucharu dla Bukowej Karczmy za wynoszenie tradycyjnej kuchni polskiej na wyżyny nowoczesnej kuchni miejskiej. Członkami Jury, którym wdzięczni jesteśmy za wspieranie naszego konkursu swoją wiedzą byli: Carlos Gonzales Tejera (Przewodniczący), Karel Drapal, Agnieszka Hajbura-Michałowska, Martin Peter Groschang i Rafal Dorociuk.
Zwycięzcy Konkursu w kategorii profesjonalistów:
I miejsce – Bistro Szarotka
II miejsce – Terhovec
III miejsce-Wrzosowa Chata
W kategorii amatorów:
I miejsce – Goral z Terhovej
II miejsce – Drużyna Chopina
III miejsce-Zbójnicy od Żywca
Dziękujemy pięknie Bacówce u Jagusia za wykonanie pokazu wyrobu tradycyjnych góralskich serów, Karolowi Zorychta (Ekologiczne Gospodarstwo Owczarskie) za pokaz strzyżenia owiec , Ośrodkowi szkolenia Psów KYNO i Hodowli border collie The best of gajowy za pokaz zaganiania owiec oraz Parkowi Miniatur Inwałd za fantastyczny Zamek Średniowieczny.
Odwiedzający Festiwal licznie przybyli goście mogli skorzystać także i zdobyć produkty firmy Prymat korzystając z przygotowanego Koła Fortuny.
Agnieszka Michalska
Sekretarz Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki