24 lipca br. odbył się w Skoczowie II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej, który w tym roku nominowany był do Kulinarnego Pucharu Polski. Przyjął on formę otwartego dla wszystkich miłośników kuchni festynu regionalnego. Była to również okazja do spotkania dla przedstawicieli branży gastronomicznej nie tylko ze Śląska Cieszyńskiego, Podbeskidzia, ale i pozostałych regionów Polski oraz gości z zagranicy. Swą ofertę handlową skierowaną do gastronomii zaprezentowali na festiwalu czołowi polscy producenci przypraw, warzyw, wędlin oraz sprzętu gastronomicznego.
Podczas festiwalu odbyły się konkursy kulinarne, w których wystartowały zespoły nie tylko z Polski, ale również z zagranicy. Zaproszone zostały ekipy z Czarnogóry, Czech, Węgier, Ukrainy, Słowacji, górale z Zakopanego i Beskidów, ponadto reprezentanci Zamku w Krasiczynie i Baranowie.
Pierwsze miejsce wywalczyła Dorota Barszczewska i Marek Łukasiewicz z Zespołu zamkowo – pałacowego „Baranów Sandomierski”. Drugie miejsce przypadło Janowi Kralikowi i Martinowi Kobzikowi z Hotelu Marlene” ze Słowacji. A trzecie Tomaszowi Kuźniackiemu i Bartoszowi Przymorskiemu z Restauracji „Za piecem” w Bydgoszczy. Kolejne miejsca zajęli: Michał Tucki i Jacek Rugała z Restauracji „Lawenda” z Bielsko-Białej, Daniel Gołębiewski i Rafał Hamera z Restauracji „Akademia smaku” z Warszawy, Rafał Matera i Łukasz Smela z Restauracji „Valdi Plus” z Mikołowa, Michał Szczęsny z Restauracji „Żółty domek” ze Szczecinka, Karel Drapal i Vladana Horychova z „Ondras Team” z Ostrawy, Republika Czeska. Wyróżnienie za aranżację dania otrzymał Rafał Matera i Łukasz Smela z Restauracji „Valdi Plus” z Mikołowa.
Najlepszych kucharzy wyłoniło międzynarodowe jury w składzie: Jean Bos, Karol Okrasa, Giancarlo Russo, Waldemar Hołówka, Wolfgang Menge, Jacek Dutka, Wiesław Wróblewski, Paweł Malewski, Carlos Gonzalez-Tejera, Piotr Szczygielski, Janina Żagan, Jan Sztefek, Justyna Murawska, Grzegorz Bieniek, Kazimierz Idzik.
Odbył się także pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Jeana Bosa. Obserwatorzy tego wydarzenia mieli okazję przekonać się na własne oczy, jak w ciągu kilku minut przy pomocy ciekłego azotu o temperaturze – 190 stopni z soku owocowego i śmietanki tworzy się pyszny sorbet.
II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej miał również wymiar charytatywny. Fundacja Braci Golec podczas trwania festiwalu rozprowadzała cegiełki, z których dochód przeznaczony został na cel charytatywny. Każdy, kto odwiedził Skoczowski Rynek w trakcie trwania festiwalu i zakupił cegiełkę otrzymał porcję dania przygotowywanego na ogromnej patelni.
Organizatorzy to Urząd Miejski w Skoczowie, Beskidzki Klub Kulinarny, Euro – Toques Polska, UPEMI.