12 marca w Zamku Dubiecko odbędzie się II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej oraz II edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. Organizatorzy to Zamek Dubiecko – Michalina &Bogusław Kołcz oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka & Janusz Pyra.
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów Europy, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.
Wsparcie merytoryczne: Fundacja Klubu Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl.
• „Jarmark Wielkanocny”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z Wielkanocą, wystawa trofeów myśliwskich, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek;
• Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje;
• Kulinarne warsztaty dla dzieci;
• Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych;
• Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”:
– przekąska – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba
– danie główne – gruby zwierz – schab z dzika
Kontakt:
Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 609 548 355
HOLSON GROUP – Właściciel
Janusz Pyra – Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 602 392 274