23 września br. w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym Etiuda w Lublinie odbył się I Food & Drink Festival, podczas którego miał miejsce między innymi II Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Nowoczesna. Jednym z partnerów wydarzenia, była Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
W konkursie kulinarnym startowało 14 kucharzy z całej Polski: Arkadiusz Korzeń, Maciej Kobylański, Mariusz Banaśkiewicz, Łukasz Stalęga, Krzysztof Nawrocki, Paweł Szorek, Przemysław Popow, Sebastian Demakin, Kamil Raczyński, Daniel Twardo, Tobiasz Herman, Paweł Pyra, Przemysław Kuśnierek, Mateusz Skonka. Zadaniem każdego uczestnika konkursu było przygotowanie dania głównego dla 6 osób z wykorzystaniem produktów postrzeganych jako rdzennie Polskie. Do przygotowania konkursowego dania należało wykorzystać wołowinę kulinarną (antrykot lub rostbef) firmy Sokołów S.A oraz produkt z oferty firmy Mlekovita. Czas przygotowania potrawy nie mógł przekroczyć 1 godziny. Stanowiska pracy uczestników konkursu były wyposażone w stół roboczy, płytę indukcyjną, piec konwekcyjno-parowy i urządzenie do pakowania próżniowego Multivac. Wszystkie stanowiska konkursowe ustawiono przed publicznością w celu zaprezentowania pełnego kunsztu występujących kucharzy.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbyło się 23 września br. podczas uroczystej Gali w salach bankietowych Centrum Konferencyjno-Wystawienniczego Etiuda w Lublinie.
Uczestników oceniało jury w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, Grzegorz Labuda, Adam Chrząstowski, Waldemar Hołówka – członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Przemysław Wieloch – laureat poprzedniej edycji konkursu. Gościem specjalnym konkursu i członkiem jury był niemiecki kucharz Herbert Breckel, Szef Kucharzy Bawarskich gotujący dla Kanclerzy Niemiec oraz niemieckiej kadry piłkarskiej.
Jury przyznało trzy nagrody. Pierwsze miejsce oraz nagrodę główną – tygodniowy staż u Adama Chrząstowskiego w Restauracji Ancora w Krakowie lub nagrodę pieniężną w wysokości 4000 zł otrzymał Krzysztof Nawrocki (zwycięzca wybrał nagrodę pieniężną). Zwycięzca II Konkursu Kuchnia Polska Nowoczesna został automatycznie nominowany do Finału Kulinarnego Pucharu Polski 2012, a także otrzymał nagrodę specjalną ufundowaną przez Międzynarodowe Targi Poznańskie – czek o wartości 1.500 zł. Drugie miejsce zajął Mateusz Skonka i został uhonorowany nagrodą w wysokości 2000 zł, a zdobywca trzeciego miejsca – Arkadiusz Korzeń – otrzymał nagrodę pieniężną w wysokości 1000 zł.
W trakcie wydarzenia zostały przeprowadzone I Wojewódzkie Mistrzostwa Baristów przygotowane przez firmy Commercio Polska oraz Coffee Business. W konkursie basistów startowało 5 uczestników z Lublina i okolic. Pierwsze miejsce w konkursie zajął Robert Solis, II miejsce – Iga Czekaj, a III miejsce – Marcin Polaszek.
Ponadto podczas festiwalu odbyła się degustacja win z włoskich winnic oraz pokaz techniki kulinarnej Sous Vide, cenionej i wykorzystywanej przez najlepszych szefów kuchni na świecie i w Polsce. Na odwiedzających czekały konkursy z atrakcyjnymi nagrodami oraz wiele niespodzianek.
Podczas I Food & Drink Festival miała także miejsce wystawa nowych technologii, technik kulinarnych i produktów dla branży HoReCa. Wśród wystawców pojawili się: Prowana, Euro-Dag Skład Wina, Milsystem, Klaster Restauratorów i Hotelarzy, Duni, Agros Nova.