Trwa w Lublinie II Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Nowoczesna”. Przedsięwzięcie organizowane jest przy merytorycznym wsparciu i pomocy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
W konkursie bierze udział 12 osób. Zadaniem każdego uczestnika konkursu jest przygotowanie dania głównego dla 6 osób z wykorzystaniem produktów postrzeganych jako rdzennie Polskie. Do przygotowania konkursowego dania należy wykorzystać wołowinę kulinarną firmy Sokołow S.A (rostbef lub antrykot) oraz produkt z oferty firmy Mlekovita. Czas przygotowania potrawy nie może przekroczyć 1 godziny. Stanowiska pracy uczestników konkursu jest wyposażone w stół roboczy, płytę indukcyjną, piec konwekcyjno-parowy i urządzenie do pakowania próżniowego Multivac. Wszystkie stanowiska konkursowe są ustawione przed publicznością w celu zaprezentowania pełnego kunsztu występujących kucharzy.
Jury za zajęcie I, II i III miejsca przyzna trzy nagrody. Nagroda główna za zajęcie I miejsca to tygodniowy staż u renomowanego polskiego Szefa Kuchni lub nagroda pieniężna w wysokości 4000 zł. Zwycięzca I konkursu Kuchnia Polska Nowoczesna jest automatycznie nominowany do Finału Kulinarnego Pucharu Polski 2012. Zajęcie drugiego miejsca honorowane jest nagrodą w wysokości 2000 zł, a zdobywca trzeciego miejsca nagrodzony zostanie nagrodą w wysokości 1000 zł.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się 23 września 2011 roku podczas uroczystej Gali w salach bankietowych Centrum Konferencyjno-Wystawienniczego Etiuda w Lublinie.