II Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych

Newsy

II Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych

15 maja 2012

1-3 czerwca br. odbędzie się druga edycja Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych “Czas na ser”  w Lidzbarku Warmińskim. Jest to jedno z niewielu wydarzeń w Polsce służących przede wszystkim odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej, odzyskaniu “utraconych smaków” i jest promowane jako miejsce spotkań i wzajemnej edukacji małych tradycyjnych producentów i entuzjastów serowych smaków, miejsce integracji całego środowiska miłośników tradycyjnych serów. Ma budować pozytywny wizerunek i doceniać wysiłek małych wytwórców. Festiwal nie jest imprezą komercyjną i ma służyć mobilizacji lokalnej społeczności przy społecznej realizacji przedsięwzięcia.

W piątkowe popołudnie odbędzie się sesja dydaktyczna z udziałem specjalistów francuskich, przeznaczona dla profesjonalistów, poświęcona problemom serowarstwa farmerskiego w Europie i Polsce. Wieczorem, na uroczystej kolacji zostaną wręczone dyplomy za wyróżnione sery zgłoszone do konkursu.

Nie zabraknie atrakcji dla zwiedzających w sobotę i w niedzielę. Na festiwalowym jarmarku będzie można degustować i zakupić sery produkowane własnoręcznie przez producentów z całej Polski, wyprodukowane przede wszystkim z własnego, świeżego i surowego mleka krowiego, koziego i owczego dojrzewające w naturalny sposób.Będzie też możliwość kupienia kilku farmerskich serów z Francji i tradycyjnego chleba.

Na warsztatach smaku i pogadankach kulinarnych będzie można poznać i skosztować trudno dostępnych w Polsce serów szwajcarskich i francuskich lub dowiedzieć się jak wykorzystać ser w kuchni, czy zrobić w domu smaczny, naturalny jogurt.

W “Strefie smakosza” będzie można zamówić talerz serów popijając domowym, niepasteryzowanym piwem lub polskim winem. Przez cały czas trwania festiwalu. chętnym będzie serwowana specjalna festiwalowa zupa serowa.

Dzieci znajdą rozrywkę w specjalnie uruchomionym parku zabaw i będą mogły obejrzeć w zagrodach żywe zwierzęta dające mleko. Slowfoodowy nastrój podkreśli łagodna oprawa muzyczna i komentarz na żywo.

Organizatorem festiwalu serów jest Miasto Lidzbark Warmiński, z udziałem Hotelu Krasicki i wsparciem firmy Agrovis. Pomysł i merytoryczne opracowanie festiwalu jest zasługą członków Convivium Slow Food®Varmia. Patronat Honorowy objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

1 czerwca, Hotel Krasicki****, formuła zamknięta
11.00-14.00 Obrady Komisji Konkursowej, sala Dantyszek Hotel Krasicki****
14.30 – 19:00 Sympozjum serowarskie „Czas na Ser” skierowane do małych wytwórców i pasjonatów serów tradycyjnych, sala Dantyszek Hotel Krasicki****
14.45 Prezentacja linii serów tradycyjnych „Old Poland” – przedstawiciel firmy Spomlek
15.10 Jak działa mleczarstwo farmerskie we Francji – Jean-Francois Clément „ACTILAIT”, szef laboratorium analizy sensorycznej produktów żywnościowych
15.40 Najważniejsze problemy technologiczne farmerskich producentów sera we Francji – André Coquard, właściciel firmy „Ets Coquard” obsługującej kilka tysięcy farm serowarskich we Francji
16.10 Przyszłość serowarstwa farmerskiego w Europie. Mirosław Sienkiewicz, lider Convivium Varmia Slow Food. Raport z IV Kongresu Europejskiej Sieci Farmerskich Producentów Sera.
17.00 Laboratorium Smaku – Prezentacja i komentowana degustacja serów francuskich. Prowadzenie: J.P. Clément, A.Coquard, M.Sienkiewicz
20.30 Uroczysta kolacja – Restauracja Hotelu Krasicki****
Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy ser festiwalu oraz wręczenie dyplomów.

2 czerwca, dziedziniec Hotelu Krasicki**** formuła otwarta dla publiczności WSTĘP WOLNY
09.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas na Ser”
· otwarcie stoisk serowarskich: degustacja i sprzedaż serów
· miasteczko zabaw dla dzieci z konkursami i nagrodami, program artystyczny
· zagrody z żywymi zwierzętami dającymi mleko
· degustacja festiwalowej zupy serowej w ogródku hotelowym
· namiot „Strefa Smakosza”, a w nim talerz serów w towarzystwie polskich piw niepasteryzowanych i polskich win
10.30 – 17:00 Warsztat smaku – sala Kopernik Hotel Krasicki**** (płatne w biurze festiwalu)
10:30 Sery farmerskie ze Szwajcarii
11.30 Jak zrobić smaczny i zdrowy jogurt w domu?
12.30 Jak wykorzystać ser w kuchni?
14.00 Sery farmerskie z Francji
16.00 Jak zrobić smaczny i zdrowy jogurt w domu?

3 czerwca, dziedziniec Hotelu Krasicki****formuła otwarta dla publiczności WSTĘP WOLNY
09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów
(program jak w sobotę) 10.30-15:00 Warsztat smaku- sala Kopernik Hotel Krasicki****
10:30 Sery farmerskie ze Szwajcarii
11.30 Jak zrobić smaczny i zdrowy jogurt w domu?
13.00 Sery farmerskie z Francji
14.00 Jak wykorzystać ser w kuchni?
15.00 Zakończenie festiwalu