II  Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich – Ale Pasztet

Newsy

II Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich – Ale Pasztet

04 października 2012

18 listopada br. w Zamku Kliczków odbędzie się druga edycja Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska „Ale Pasztet”. Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski. Festiwal uświetnią pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez szefów kuchni z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.

Celem przedsięwzięcia jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej a szczególnie młodzieży.

Podstawą prac konkursowych będą produkty i surowce tradycyjne i lokalne m.in. dziczyzna i runa leśnego. Festiwal przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłoni również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.

Uczestnikami Festiwalu będą:

– zawodowi szefowie kuchni z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego.

– uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,

– lokalni mieszkańcy i branża gastronomiczna zainteresowana konkursem – bez ograniczeń ilościowych

Organizatorami Konkursu Kulinarnego dla Profesjonalistów odbywającego się w ramach II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich  “Ale Pasztet” jest, Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono,  Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie  Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Konkurs składa się z dwóch etapów :

                  – I etap – kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur oraz zdjęcia potrawy z aranżacją)

                  – II etap – Konkurs Kulinarny

 Przedmiotem Konkursu jest przekąska ciepła lub zimna i danie główne.

Przekąską ma być pasztet w autorskiej odsłonie – dopuszczalne jest przywiezienie przez uczestników Konkursu wcześniej przygotowanego pasztetu i zaaranżownanie talerza lub półmiska w ilości 3szt. tj. wystawa oraz komisja degustacyjna.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: udziec z dzika lub schab z jelenia,  borowiki mrożone, grzyby suszone, miód i do wyboru minimum jeden z: runa leśnego jak jagody, maliny, jeżyny i ryby.                        

W Konkursie bierze udział do 10-dwuosobowych zespołów Kucharzy, wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń z Polski oraz 2 zespoły Kucharzy na podstawie Zielonej Karty przyznanej przez Organizatora.

Wszystkie zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 31 października 2012 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub sekretarz.osskic@interia.pl

 W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z: Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@op.pl lub szczygielski.piotr@interia.pl