Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka & Janusz Pyra zapraszają 12 marca do Zamku Dubiecko gdzie odbędzie się II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej II Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. W programie:
• „Jarmark Wielkanocny”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z Wielkanocą, wystawa trofeów myśliwskich, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek;
• Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje;
• Kulinarne warsztaty dla dzieci;
• Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych;
• Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”:
– przekąska – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba
– danie główne – gruby zwierz – schab z dzika
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów Europy, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów jest nominowany do półfinału w Kulinarnym Pucharze Polski 2016.
Lista uczestników:
1. Jaroslaw Humenjuk , Andrej Klymowic – Graf Lemberg Ukraina
2. Sebastian Stellwag , Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa
3. Dariusz Kuduk , Damian Cezary Kupis – restauracja „SilVia” Gliwice
4. Grzegorz Miśta, Jerzy Szczęśniak – Hotel Fabryka Wełny & SPA Pabianice
5. Tomasz Czarnecki , Martyna Drenia – Dworzysko Szczawno Zdrój
6. Piotr Pyczot , Kamil Gajda – Restauracja Carska w Białowieży
7. Piotr Polak , Dawid Klimaniec – Beskid Team
8. Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań
9. Patryk Mach, Przemysław Żurek – Hotel Blue Diamond Active Spa****
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów oceniać będzie Jury w składzie:
1. Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury
2. Mirosław Drewniak – sekretarz Jury
3. Jarosław Walczyk
4. Stefan Birek
5. Jarosław Uściński
6. Janusz Pyra
7. Rafał Targosz
8. Marek Widomski
Lista uczestników w konkursie kulinarnym dla Szkół Gastronomicznych:
1. Maciej Kurek , Krzysztof Kulig- Szkoła Gastronomiczna z Bochni ul. Krakowska 20
2. Patrycja Gwóźdź , Radosław Drzyzga -Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących, 37-500 Jarosław
3. Klaudia Błońska , Małgorzata Lechowicz – ZSUHiG Przemyśl
4. Gabriel Sarna, Zespół Szkół w Czudcu