II Festiwal Kuchni Dworskiej

Newsy

II Festiwal Kuchni Dworskiej

11 marca 2016

Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka & Janusz Pyra zapraszają 12 marca do Zamku Dubiecko gdzie odbędzie się II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej II Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.  W programie:

• „Jarmark Wielkanocny”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z Wielkanocą, wystawa trofeów myśliwskich, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek;

• Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje;

• Kulinarne warsztaty dla dzieci;

• Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych;

• Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”: 

– przekąska – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba

– danie główne – gruby zwierz – schab z dzika

Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów Europy, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej. 

Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność. 

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów jest nominowany do półfinału w Kulinarnym Pucharze Polski 2016.

Lista uczestników:

1. Jaroslaw Humenjuk , Andrej Klymowic – Graf Lemberg Ukraina

2. Sebastian Stellwag , Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa

3. Dariusz Kuduk , Damian Cezary Kupis – restauracja „SilVia” Gliwice

4. Grzegorz Miśta, Jerzy Szczęśniak – Hotel Fabryka Wełny & SPA Pabianice

5. Tomasz Czarnecki , Martyna Drenia – Dworzysko Szczawno Zdrój

6. Piotr Pyczot , Kamil Gajda – Restauracja Carska w Białowieży

7. Piotr Polak , Dawid Klimaniec – Beskid Team

8. Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań

9. Patryk Mach, Przemysław Żurek – Hotel Blue Diamond Active Spa****

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów oceniać będzie Jury w składzie:

1. Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury

2. Mirosław Drewniak  – sekretarz Jury

3. Jarosław Walczyk

4. Stefan Birek

5. Jarosław Uściński

6. Janusz Pyra

7. Rafał Targosz

8. Marek Widomski

Lista uczestników w konkursie kulinarnym dla Szkół Gastronomicznych:

1. Maciej Kurek , Krzysztof Kulig- Szkoła Gastronomiczna z Bochni ul. Krakowska 20

2. Patrycja Gwóźdź , Radosław Drzyzga -Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących,  37-500 Jarosław

3. Klaudia Błońska , Małgorzata Lechowicz – ZSUHiG Przemyśl

4. Gabriel Sarna,  Zespół Szkół w Czudcu 

Konkurs Nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2016