Już tylko do 15 września można zgłosić swój udział w drugiej edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”, organizowanego przez Centrum HoReCa MAKRO Cash & Carry wspólnie z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs jest adresowany do uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu jest upowszechnianie umiejętności organizacyjnych i kulinarnych w środowisku szkolnym, wśród przyszłych szefów kuchni. “Nasz konkurs to prestiż i furtka do gastronomicznej kariery – mówi Grzegorz Kazubski, Menedżer Centrum Kulinarnego HoReCa. – Serdecznie zapraszamy szkoły gastronomiczne do zgłaszania zespołów.” Dla zwycięskich zespołów przewidziane są atrakcyjne nagrody pieniężne: 1 miejsce 10 000 zł, 2 miejsce 5000 zł, 3 miejsce 3000 zł. Dla zgłaszających ich szkół i nauczycieli organizatorzy przewidzieli atrakcyjne nagrody rzeczowe.
W konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe zespoły uczniów szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lat. Ekipy powinny być zgłaszane przez dyrektorów szkół lub nauczycieli praktycznej nauki zawodu. Każda ze szkół może zgłosić maksymalnie dwa zespoły.
W tej edycji tematem kulinarnych zmagań będą sum europejski i udziec cielęcy. Zgłoszenia uczestnictwa powinny zawierać samodzielnie opracowany przepis na danie konkursowe, składające się z przekąski zimnej i dania głównego z uwzględnieniem właśnie tych produktów oraz zdjęcia przekąski i dań przygotowanych na bazie tych przepisów.
Spośród zgłoszeń nadesłanych do 15 września jury wybierze do 30 września 24 dwuosobowe zespoły. W trakcie półfinału zaplanowanego wyłonionych zostanie 12 ekip, które zakwalifikują się do finałów. Ogłoszenie wyników odbędzie się podczas uroczystej gali tego samego dnia.
Półfinały i finały konkursu odbędą się w dniach 14-15 października br. w Warszawie, w Centrum HoReCa usytuowanym w MAKRO Centrum Rozwoju Firm. Organizatorzy zapewniają zakwaterowanie i wyżywienie dla zespołów, które zakwalifikują się do półfinału i finału. Warunki nadsyłania zgłoszeń oraz regulamin konkursu na stronie www.zgotujsobiesukces.pl