II edycja konkursu Trophée Mille Poland 2024

Aktualności

II edycja konkursu Trophée Mille Poland 2024

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbędą się polskie eliminacje międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland 2024. Uczniowie będą rywalizować o przepustkę do wielkiego finału w Reims i możliwość reprezentowania Polski na arenie międzynarodowej.

Celem Konkursu jest zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych technik rozwoju zawodowego, zmotywowanie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne uczestnictwo w życiu środowiska gastronomicznego, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy i cukierników młodszemu pokoleniu.

Szkoła, która zwycięży podczas polskich eliminacji wystąpi na międzynarodowej arenie wśród zespołów z całego świata podczas głównego finału w Reims we Francji – Trophée Mille International 2025.

Formuła konkursu

Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych: zawodowych, średnich i wyższych, którzy w dniu finału międzynarodowego tj. marzec 2025 nie mogą mieć ukończonych 25 lat.

Do konkursu mogą zgłaszać się zespoły wytypowane przez szkołę o profilu gastronomicznym. Każdy z zespołów składa się z dwóch kandydatów: uczennicy i ucznia, którzy kształcą się w obszarze kuchnia i/lub cukiernia oraz nauczyciela, który występuje w roli trenera.

Regulamin konkursu Trohee Mille Polska 2024 zostanie podany 1 września.

Na podstawie zgłoszeń Krajowy Komitet Organizacyjny Trophée Mille Poland 2024 wytypuje maksymalnie sześć zespołów, które zaprezentują się przed profesjonalistami i publicznością już jesienią tego roku. W jury zasiądzie czołówka polskich szefów kuchni i cukierni, autorytety w swojej dziedzinie pod przewodnictwem Karola Okrasy, Kurta Schellera i Aleksandry Sowy-Trzebińskiej.

***

Trophée Mille to ceniony międzynarodowy konkurs, który ujawnia wybitne zdolności młodych kucharzy i cukierników, pokazuje ich fantazję i młodzieńczą odwagę w nieoczywistym łączeniu smaków. Misją jest rozwój i kompetencje zawodowe dla uczniów i nauczycieli na poziomie międzynarodowym a globalna rywalizacja jest doskonałym motywatorem do wyboru średnich szkół gastronomicznych.

Organizator: Smarten Public Relations