9 września br. u podnóża Trzech Koron, w malowniczej miejscowości Sromowce Niżne w Pieninach odbędzie się druga edycja konkursu „Smak Pstrąga w Pieninach”. Festiwal ten powstał, aby wciąż na nowo odkrywać kulinarne bogactwo jakie daje pstrąg.
W programie:
- pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Łukasza Konika
Kawior o smaku mango, rozmaryn w postaci pianki, mrożone w ciekłym azocie (-195,6 st.C) kulki ze świeżym sokiem z marchwi w środku. To tylko niewielka część z możliwości, jakie daje kuchnia przyszłości. Niewiarygodne połączenie kulinarnego kunsztu, innowacyjności oraz wiedzy z zakresu chemii organicznej i fizyki, a wszystko doprawione dobrą zabawą i szczyptą humoru.
Łukasz Konik – jako jeden z nielicznych kucharzy w Polsce opanował tajniki kuchni molekularnej. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Członek eliarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, zrzeszającej jedynie 26 członków, wśród których znajdziemy takich mistrzów kuchni jak Kurt Scheller czy Robert Sowa. Stale współpracuje z Instytutem Chemii i Fizyki PAN w Warszawie.
- konkurs kulinarny na ciepłą lub zimną zakąskę z pstrąga
W ramach festiwalu odbędą się dwa równoległe konkursy. W jednym z nich szranki staną profesjonalni kucharze, których umiejętności i kreatywność zostały wielokrotnie sprawdzone w codziennej praktyce. Drugi konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół gastronomicznych. Jedna szkoła – jeden reprezentant – czyli najlepsi z młodych adeptów. A wszystko to pod znakiem pstrąga. Ile jest sposobów na przygotowanie tej ryby? Na pewno więcej niż można przypuszczać!
- degustacja potraw regionalnych
Dania z regionu pienińskiego. Tradycyjne potrawy, przygotowane według sprawdzonych przepisów przez Koło Gospodyń Wiejskich. Któż w końcu wie o tradycji kulinarnej tyle co one? A wszystkiego będzie można nieodpłatnie skosztować podczas festiwalu!
- degustacja klasztornego piwa, warzonego w Szczyrzycu
Browar owianego legendami Klasztoru Cystersów w Szczyrzycu znany był w kronikach jako miejsce warzenia niskoprocentowego piwa z palonego ziarna, cykorii i chmielu, co nadawało mu niepowtarzalnego smaku. Dziś klasztorny browar to miejsce historyczne, ale receptura przetrwała, dzięki czemu nadal możemy cieszyć się smakiem klasztornego trunku. Trzeba jednak wiedzieć, że nie znajdziemy szczyrzyckiego piwa w pobliskim sklepie – warzenie w małym, lokalnym browarze i brak środków konserwujących sprawiają, że cysterskie piwo jest dostępne tylko w regionie. Takiego świeżego, naturalnego piwa warzonego według wiekowej receptury będzie można spróbować podczas festiwalu, a nawet kupić i rozkoszować się jego smakiem w domu.
- degustacja oryginalnej włoskiej kawy
Wino – to nadzwyczaj pojemna nazwa dla trunku. Czy można w taki sam sposób nazywać Chateau d’Yquem i to, co oferuje nam dzisiaj większość sklepów? Podobnie jest z kawą. Espresso 0039 o kawie wie prawie wszystko. Dzięki połączeniu wiedzy, tradycji i innowacyjności, a także współpracy z wysokiej klasy specjalistami, kreują smaki które swoim bogactwem mogą oczarować nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Podczas festiwalu będzie można spróbować oryginalnej włoskiej kawy, stworzonej przez mistrzów. Wyjątkowości dodaje fakt, że nie jest kawa dostępna w sprzedaży detalicznej
Dla najmłodszych gości Festiwalu organizatorzy również przewidzieli wiele atrakcji.