13 marca o godz. 14.15 w Warszawie odbędzie się II edycja Festiwalu Chlebów Świata z udziałem wicepremiera Janusza Piechocińskiego.
13- 15 marca
13 marca godz. 10-18
Dla dzieci i młodzieży przygotowano prelekcje/pokazy związane z piekarnictwem.
14 marca godz. 10-18
15 marca godz. 10-16
Nowością Festiwalu Chlebów Świata są Laboratoria Piekarnicze, które będą realizowane w salach lekcyjnych. Odwiedzając te „laboratoria piekarnicze” można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Palestyńczyków, abilność piekarzy z Armenii, Azerbejdżanu, Chin, Libanu, Indonezji, Syrii, i innych atrakcji.
Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa z Piekarni Domowej oraz ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu a także Muzeum Piekarnictwa Mariana Pozorka.
W salach lekcyjnych zamienionych na Laboratoria Piekarnicze, będzie można poznać sposoby przygotowania: lawasz, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio pieczywa, ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Armenii, Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata.
Produkty Jarmarku Chlebów Świata i dodatków: chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko, ciasta, sery krowie, kozie, owcze, sery dojrzewające, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny, powidła z buraków cukrowych z Mazowsza.