II edycja „Ale Pasztet”

Newsy

II edycja „Ale Pasztet”

22 października 2012

18 listopada br. zapraszamy do Zamku Kliczków na drugą edycję Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska „Ale Pasztet”. Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski. Festiwal uświetnią pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez szefów kuchni z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.

Celem przedsięwzięcia jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży.

Podstawą prac konkursowych będą produkty i surowce tradycyjne i lokalne m.in. dziczyzna i runa leśnego. Festiwal przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłoni również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.

Uczestnikami Festiwalu będą:

– zawodowi szefowie kuchni z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego.

– uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,

– lokalni mieszkańcy i branża gastronomiczna zainteresowana konkursem – bez ograniczeń ilościowych

Wszystkich profesjonalistów namawiamy do udziału w konkursie kulinarnym “Ale Pasztet” .

Organizatorami Konkursu Kulinarnego dla Profesjonalistów odbywającego się w ramach II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich

 “Ale Pasztet” jest, Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono,  Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie  Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Konkurs składa się z dwóch etapów :

                  – I etap – kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur oraz zdjęcia potrawy z aranżacją)

                  – II etap – Konkurs Kulinarny

 Przedmiotem Konkursu jest przekąska ciepła lub zimna i danie główne.

Przekąską ma być pasztet w autorskiej odsłonie – dopuszczalne jest przywiezienie przez uczestników Konkursu wcześniej przygotowanego pasztetu i zaaranżownanie talerza lub półmiska w ilości 3szt. tj. wystawa oraz komisja degustacyjna.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:

        – udziec z dzika lub schab z jelenia,

        – borowiki mrożone,

        – grzyby suszone,

        – miód i do wyboru minimum jeden z: runa leśnego jak jagody, maliny, jeżyny

        – ryby.                        

W Konkursie bierze udział do 10 -dwuosobowych zespołów Kucharzy, wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń z Polski oraz 2 zespoły Kucharzy na podstawie Zielonej Karty przyznanej przez Organizatora.

Wszystkie zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 31 października 2012 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub sekretarz.osskic@interia.pl

 W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z: Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@op.pl lub szczygielski.piotr@interia.pl

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na w/w stronach internetowych do dnia 05 listopada 2012 roku.