18 listopada br. zapraszamy do Zamku Kliczków na drugą edycję Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska „Ale Pasztet”. Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski. Festiwal uświetnią pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez szefów kuchni z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.
Celem przedsięwzięcia jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży.
Podstawą prac konkursowych będą produkty i surowce tradycyjne i lokalne m.in. dziczyzna i runa leśnego. Festiwal przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłoni również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
Uczestnikami Festiwalu będą:
– zawodowi szefowie kuchni z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego.
– uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,
– lokalni mieszkańcy i branża gastronomiczna zainteresowana konkursem – bez ograniczeń ilościowych
Wszystkich profesjonalistów namawiamy do udziału w konkursie kulinarnym “Ale Pasztet” .
Organizatorami Konkursu Kulinarnego dla Profesjonalistów odbywającego się w ramach II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich
“Ale Pasztet” jest, Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs składa się z dwóch etapów :
– I etap – kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur oraz zdjęcia potrawy z aranżacją)
– II etap – Konkurs Kulinarny
Przedmiotem Konkursu jest przekąska ciepła lub zimna i danie główne.
Przekąską ma być pasztet w autorskiej odsłonie – dopuszczalne jest przywiezienie przez uczestników Konkursu wcześniej przygotowanego pasztetu i zaaranżownanie talerza lub półmiska w ilości 3szt. tj. wystawa oraz komisja degustacyjna.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
– udziec z dzika lub schab z jelenia,
– borowiki mrożone,
– grzyby suszone,
– miód i do wyboru minimum jeden z: runa leśnego jak jagody, maliny, jeżyny
– ryby.
W Konkursie bierze udział do 10 -dwuosobowych zespołów Kucharzy, wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń z Polski oraz 2 zespoły Kucharzy na podstawie Zielonej Karty przyznanej przez Organizatora.
Wszystkie zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 31 października 2012 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub sekretarz.osskic@interia.pl
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z: Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@op.pl lub szczygielski.piotr@interia.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na w/w stronach internetowych do dnia 05 listopada 2012 roku.