II Bieszczadzkie Konfrontacje Kulinarne

Newsy

II Bieszczadzkie Konfrontacje Kulinarne

13 sierpnia 2009

1 i 2 sierpnia br. na terenie zapory wodnej w Myczkowcach odbyły się II Bieszczadzkie Konfrontacje Kulinarne. Podczas spotkania zawodowi kucharze stanęli w szranki z gospodyniami wiejskimi. Kapituła jury najlepiej oceniła „Danie Główne” – „Polędwiczkę wieprzową otuloną musem drobiowo-ziołowym” – autorstwa Jerzego Jakieły i Jolanty Wojtuń z Hotelu Energetyk w Iwoniczu-Zdroju. Laureaci wywalczyli również pierwsze miejsce w kategorii „Słodki Akcent”, serwując „Mus śliwkowy z aromatem piernikowym przyozdobiony owocami”. II miejsce w kategorii „Danie Główne” zajęli Mariusz Wietecha i Tomasz Gotfryd z Hotelu Krosno „Nafta” za danie „Polędwiczki marynowane w rozmarynie, czosnku i okowicie podane z kluskami okraszonymi boczkiem w leśnych grzybach”. Na trzeciej pozycji uplasowali się Witold Nogaj i Renata Markowicz, reprezentanci Hotelu Energetyk w Myczkowcach, którzy przyrządzili „Polędwiczki wieprzowe po kasztelańsku”. W kategorii „Słodki Akcent” drugie miejsce na podium zajęli Renata Markowicz i Elżbieta Orłowska z Hotel Energetyk w Myczkowcach za deser „Cytrynowe brylanty z sosem malinowym w asyście leśnych owoców”, a kolejne – Zofia Kielar i Alina Kandefer z Koła Gospodyń Wiejskich w Iwoniczu za deser „Owoce w kremie dwukolorowym”. Oprócz konkursu kulinarnego odbywały się również prezentacje regionalnych potraw. W tej rywalizacji laureatem zostało Koło Gospodyń Wiejskich z Bezmiechowej Dolnej za danie „Kapuśniaczek Babci Krysi”, za nimi uplasowali się w kolejności Zespół „Lubatowianie” z daniem „Ser żółty z sera białego” oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Bezmiechowej Dolnej za danie „Krokiety”. W ramach konfrontacji odbył się także konkurs nalewek. W kategorii „Nalewki Owocowe” Wielki Złoty Medal i tytuł „Nalewki Doskonałej” otrzymał„Wiśniaczek galicyjski” i „Rosolis orzechowy” Jerzego Jakieły. Z kolei Złotym Medalem wyróżniono nalewkę „Wiśniową z dziką różą” Mariusza Wietechy, a Brązowym jego nalewkę „Borówkową”. Srebrny Medal powędrował w ręce Krystyny Leszczyńskiej za nalewkę „Genowefa Pigwa” oraz Krystyny Głuszko, która zaproponowała nalewkę „Wieloowocową na rumie”. Natomiast w kategorii „Nalewki Pozostałe” Srebrnym Medalem za nalewkę „Jarzębinówka” wyróżniono Danutę Kozicką i Janinę Pernal za nalewkę „Cytrynowo-kawową”. Brązowy Medal powędrował ponownie w ręce Jerzego Jakieły, tym razem jednak za nalewkę „Kordiał miodowy”. Brąz otrzymała także Teresa Kruczek, która prezentowała nalewkę „Miętówka”. Zorganizowano także konkurs fotograficzny na „Reportaż kulinarny”. Celem spotkania jest idea kultywowania, propagowania i pogłębiania wiedzy o regionalnej tradycji kulinarnej, gromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, poszukiwanie potraw specyficznych dla regionu, które mogą stać się jego wizytówkę, upowszechnienie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów regionalnych produktów w ofercie turystycznej, nie wspominając o promocji i stymulowaniu wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię, czy też identyfikacji regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu. W miedzy czasie odbywały się koncerty folkowe, przedstawienia teatralne i wiele innych atrakcji.