12 września w Sejmie o godz. 12-14 odbędzie się debata pod hasłem 5% VAT dla gastronomii. Będzie ona organizowana przez Koalicję Obywatelską i Instytut Obywatelski oraz Izbę Gospodarczą Gastronomii Polskiej.
Temat DEBATY:
Wyzwania Czasów Kryzysu Branży Gastronomicznej – Propozycje Rozwiązań.
Przedmiotem Debaty są propozycje rozwiązań, jakie przedsiębiorcy związani z branżą gastronomiczną zgłaszają posłom Sejmu RP, a które przysłużą się również innym branżom i społeczeństwu, w których interesie działa Rząd RP i Ministerstwo Finansów.
Jedną z propozycji jest wprowadzenie jednolitej stawki podatku VAT wraz z uszczelnieniem transakcji w obrocie gospodarczym przez sprzedawców, które dadzą wzrost wpływów z tej działalności do budżetu Państwa i wzrost PKB.
Temat Przewodni:
Wprowadzenie jednolitej stawki 5% VAT na wszystkie usługi i produkty gastronomiczne.
Projektu Ustawy został podpisany przez 37 Posłów RP i złożony u Marszałek Sejmu 14 grudnia 2021 r. przez obecną minister Agnieszkę Ścigaj.
(Informacja na temat Projektu: https://iggp.pl/aktualnosci/jednolita-5-stawka-vat-projekt-zlozony-2 )
Zaproszeni zostali do udziału w Debacie:
Magdalena Rzeczkowska – Minister Finansów,
Piotr Patkowski – Wiceminister Finansów,
Paweł Selera – Dyrektor Departamentu Podatku od Towarów i Usług.
AGENDA
10:30 – 11:00 – Przybycie do Sejmu RP
11:00 – 11:45 – Rejestracja i odbieranie wejściówek w Biurze Przepustek Sejmowych
12:00 – 12:10 – Powitanie i wprowadzenie do Debaty
12:10 – 12:40 – Wystąpienia Ekspertów
12:40 – 14:00 – Wystąpienia Przedsiębiorców, pytania, dyskusja, podsumowanie
14:15 – 14:30 – Briefing prasowy
Udział w Debacie potwierdzili:
– Posłowie wnioskodawcy Projektu Zmiany Ustawy VAT złożonego 14.12.2021 r. do Marszałek Sejmu
– Przedstawiciel Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorstw Adama Abramowicza
– Przedstawiciel Prezesa Związku Przedsiębiorców i Pracodawców Cezarego Kaźmierczaka
– Restauratorzy – Członkowie IGGP i Niezrzeszeni
– Producenci i Dostawcy produktów do gastronomii.
W Panelu zabiorą głos między innymi:
Jacek Czauderna:
Sytuacja ekonomiczna i rynkowa segmentu HO-GA-TUR (hotele – gastronomia – turystyka) i rola usług gastronomicznych.
Jakub Bińkowski:
Geneza Projektu i aspekty prawno – podatkowe zmiany w ustawie VAT.
Ewa Gutkowska:
Porównanie branży gastronomicznej do sprzedaży detalicznej – analiza procesów gospodarczych w zakupach detalicznych i usługach gastronomicznych oraz porównanie z innymi usługami.
Wiesława Dróżdż:
Procedury, obawy i sposoby skutecznej komunikacji z MF w kontekście kosztów i zagrożeń wprowadzenia obniżenia VAT.
Sławomir Grzyb:
Uszczelnienie fiskalizacji transakcji w branży gastronomicznej w świetle tzw. paragonów grozy oraz kontroli MF wydawania paragonów przez Przedsiębiorców.
Więcej informacji www.iggp.pl