IFL ponownie na Półwyspie Helskim

Newsy

IFL ponownie na Półwyspie Helskim

18 sierpnia 2009

Po raz pierwszy w historii Independent Flair League Niezależna Liga Barmanów odbyła się w samym sercu Półwyspu Helskiego, w Jastarni. Drugie w tym roku rozgrywki IFL zrealizowane zostały pod oficjalnym patronatem Urzędu Gminy Jastarnia oraz Domu Zdrojowego. W pełnym słońcu, wśród rybackich kutrów i luksusowych jachtów, w „towarzystwie” czerwonych ferrari Martini barmani rywalizowali o punkty i nominacje do listopadowego finału Niezależnej Ligii Barmańskiej. Starty zawodników wzbudzały duże zainteresowanie publiczności, która dzielnie dopingowała swoich faworytów. Wakacyjna aura i letnie nastroje bez wątpienia sprzyjały barmanom w udowadnianiu umiejętności technicznych, merytorycznych i aktorskich. Dzienne eliminacje objęły dwie konkurencje – połączenie Speed Flair z kategorią Working Flair, które miały na celu sprawdzenie technicznych umiejętności barmanów bezpośrednio odnoszących się do stylu i ich kwalifikacji do zawodu. Barmani mieli za zadanie przygotowanie w jak najszybszym czasie dwóch drinków z trzech losowo wybranych przed startem. Trzeci drink z wylosowanej puli przygotowywany był w stylu Working Flair. W ogólnej nocie zawodnika oceniane były przede wszystkim: szybkość pracy, wykorzystanie techniki Flair, oryginalność, charyzma i błyskotliwość. Nie bez znaczenia były także upadki, rozlania i rozbicia, za które można było uzyskać punkty karne. Należy zwrócić uwagę na fakt, że ocena końcowa mieściła w sobie połączenie noty z eliminacji (Speed & Working) z notą ze startu finałowego (Working & Exhibition). Taki system punktacji jasno pokazuje, że dla organizatora ważna jest promocja nie tylko flair entertainment, ale również flair użytkowego. Do wieczornego finału sędziowie Michał Kośnik i Cezary Broda z EvolutionBar zakwalifikowali 7 osób, w tym dwóch barmanów, którzy po raz pierwszy w swojej karierze publicznie demonstrowali swoje umiejętności. W ciągu 6 minut finaliści mieli za zadanie przygotować aż cztery drinki – dwa obowiązkowe z zastosowaniem Perfect Serve produktów Martini: Martini Grand Prix (40 ml Martini Rosso, 40 ml Martini Extra Dry, cząstka limonki; szklanka typu old fashion wypełniona lodem) i Martini Monaco (40 ml Martini Bianco, 40 ml Martini Extra Dry, cząstka cytryny; szklanka typu old fashion wypełniona lodem), Long Island Ice Tea przygotowany w stylu Working Flair oraz kompozycję własną z obowiązkowym wykorzystaniem napoju Schweppes, zrealizowaną w stylu Exhibition Flair. Barmani mogli otrzymać aż 15 dodatkowych punktów za niestandardową prezentację produktu Schweppes. Podczas listopadowego finału IFL barmani rywalizują w tej konkurencji aż o 4 tys. zł – dodatkową nagrodę finansową, ufundowaną przez markę Schweppes. Otrzyma ją zawodnik, który w ciągu roku zdobędzie największą ilość punktów w kategorii łączonej „wizerunek i miksologia” za najlepszą, oryginalną prezentację produktu Schweppes. Przy dopingującym tłumie tysiąca gości połączone noty z eliminacji (Speed & Working) z notą ze startu finałowego (Working & Exhibition) wyłoniły zwycięzców. Pierwsze miejsce wśród seniorów zdobył już po raz drugi w tym roku, ulubieniec publiczności, Marcin Masakra Osypiński, który uzyskał łącznie 422 punkty. Drugie miejsce zajął po raz pierwszy w swojej karierze uczeń Marcina, Tomasz Śleziak (364 pkt.), który uzyskując nominację do listopadowego finału, został jednocześnie najlepszym juniorem letnich rozgrywek. Trzecie miejsce w Jastarni zdobył Maciek Chojara z warszawskiego FlairShow (345 pkt). – Zawody IFL w Jastarni potwierdziły nasze założenia co do edycji ligi w 2009 roku dotyczące nastawienia na młodych barmanów, zaczynających zabawę z flair. Jest w Polsce kilka osób prezentujących światową klasę w umiejętnościach flair, ale to właśnie nowi pasjonaci barmaństwa są najcenniejsi. Podczas występów największy nacisk położony jest na styl working (używany podczas pracy), co może w przyszłości zaprocentować nową jakością obsługi w polskiej gastronomii – podkreśla sędzia Michał Kośnik z Evolutionbar. Kolejne, ostatnie już rozgrywki eliminacyjne IFL 2009, odbędą się 13 września br. w klubie Buddha Bar w Poznaniu. Dla barmanów będzie to ostatnia szansa na awans do Wielkiego Finału. IFL Grand Final z udziałem międzynarodowych sław barmańskich odbędzie 21 listopada br. w Warszawie. Producentem i organizatorem tegorocznej edycji Independent Flair League jest, podobnie jak ubiegłym roku, Entertainment Group. Jednym z patronów medialnych imprezy jest „Poradnik Restauratora”.