Zakończyły się finałowe rozgrywki Independent Flair League – ligowych zawodów barmanów Flair, rozgrywanych pod patronatami marek: Martini, Schweppes, Red Bull i Carlsberg. Zaliczają się one do Grand Slam federacji World Flair Association – światowego cyklu największych imprez barmańskich na świecie.
4 grudnia br. w Warszawie w porannych eliminacjach wystartowało ponad 20 zawodników m.in. z Japonii, Wielkiej Brytanii, Włoch, Francji, Łotwy, Peru, Rosji, USA i Polski. W warszawskim BANK CLUB nie mogło zabraknąć także zawodników zajmujących najwyższe miejsca w światowych rankingach barmańskich – Danilo Oribe, Toma Dyera, Gianluigi Bosco, Bruno Vanzana czy Tomka Małka.
Zawodników oceniało międzynarodowe jury w składzie: Michał Kośnik z Evolutionbar (Polska), Cezary Broda z firmy Carslsberg (Polska), Marcin Masakra Osypiński z Flair Academy (Polska) oraz z ramienia Word Flair Association – Tug van den Bergh (RPA), Andy Collinson (Wielka Brytania) i – po raz pierwszy w Polsce – Tomoyuki Hojo (Japonia).
Drinki oceniane były także pod kątem wyglądu, smaku i zapachu przez gości specjalnych ze świata show biznesu. Wśród nich byli m.in. wokalista Bartek Król, aktorzy Marcin Chochlew, Adam Fidusiewicz i Damian Aleksander, kierowca rajdowy Klaudia Podkalicka, stylista Wojtek Witczak i dziennikarz TVN Turbo – Zbyszek Urbański. Wśród publiczności znaleźli się także m.in. Tomek Iwan i Iwan Komarenko.
Galę finałową poprowadzili Przemysław JahJah Frankowski z Antyradia i Tyson Davies, MC Roadhouse World Flair. Za muzykę odpowiadał DJ Alexx Vargazzz. Po raz pierwszy w historii IFL zawodników do rywalizacji zagrzewał grający na żywo zespół Forestbite.
Po brawurowym pokazie pierwsze miejsce i 4000 Euro przypadło Danilo Oribe z Urugwaju, reprezentantowi Kahuna Flair Team w Kahunaville Flair Bar Treasure Island Hotel and Casino w Las Vegas w USA. Kolejny na podium stanął Tom Dyer z Wielkiej Brytanii (1500 Euro) i Bruno Vanzan z Włoch (1000 Euro). Kolejne miejsca zajęli: Marek Posłuszny (Polska), Tomek Małek (Polska), Gianluigi Bosco (Francja), Marcin Cebula (Polska), Alexey Balashov (Rosja), Maciej Chojara (Polska) i Ivars Rutkovskis (Łotwa). Za najlepszą prezentację napoju Schweppes wyróżniony został Tom Dyer (nagroda 4000 PLN). Najlepszym juniorem okazał się Dariusz Owczarek. Podczas startów juniorów, rozegranych dzień wcześniej w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów, pierwsze miejsce w kategorii Speed Flair zajął Grzegorz Matuszak z Poznania, a w kategorii Free Pouring – ex aequo Kacper Michowski i Natalia Marosek.
Uczestnicy otrzymali także zestawy barmańskie ufundowane przez firmę APS Glass & Bar Supply.