MAKRO wprowadziło cykl bezpłatnych szkoleń skierowanych do właścicieli i pracowników lokali gastronomicznych. Szkolenia, współfinansowane z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, odbędą się w większości województw w miastach, w których zlokalizowane są hale MAKRO (Warszawa, Białystok, Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Łódź, Zabrze, Katowice, Lublin, Wałbrzych).
Z analizy aktualnej sytuacji i potrzeb szkoleniowych mikro i małych przedsiębiorców przeprowadzonej przez MAKRO Cash & Carry wynika, że blisko 90% przedsiębiorców chciałoby poszerzyć wiedzę z zakresu prowadzenia biznesu. Ponad połowa z nich ma świadomość, iż nie wie wystarczająco dużo o zarządzaniu jakością, marketingu czy innowacyjnych rozwiązań biznesowych, których znajomość umożliwiłaby im w pełni skuteczne konkurowanie na rynku. Jednocześnie nie dysponują oni środkami finansowymi potrzebnymi do udziału w specjalistycznych szkoleniach.
Cykl szkoleń ma ułatwić efektywne i sprawne wypełnianie wszystkich obowiązków związanych z prowadzonym biznesem, nabyć wiedzę teoretyczną i pozwolić na wdrożenie praktycznych rozwiązań w prowadzonej działalności. Dla właścicieli kawiarni, restauracji i hoteli przewidziano 10 modułów szkoleniowych:
· „Nowoczesne rozwiązania i techniki kulinarne w kuchni polskiej”
· „Nowoczesne rozwiązania i techniki kulinarne w kuchni światowej”
· „Zarządzanie personelem punktu gastronomicznego”
· „Zarządzanie kosztem sprzedaży w gastronomii”
· „Skuteczny marketing lokalu gastronomicznego”
· „Profesjonalna dekoracja i nakrywanie stołu”
· „Profesjonalny serwis kelnerski”
· „Pozyskiwanie funduszy unijnych dla wsparcia inwestycji w branży gastronomicznej”
· „Szkolenie dla baristów”
· „System HACCP dla gastronomii”
Aby wziąć udział w warsztatach, wystarczy zgłosić chęć uczestniczenia konsultantowi MAKRO lub zarejestrować się na stronie www.szkolenia.makro.pl, gdzie dostępne są szczegółowe informacje na temat projektu oraz formularze zgłoszeniowe. (K.T.)