Po czterech tygodniach nauki, 20 godzinach zajęć teoretycznych i ponad 140 godzinach praktyki, szczęśliwa dziesiątka może pochwalić się umiejętnościami barmańskimi, jakie trudno byłoby osiągnąć po standardowym, kilkudniowym kursie barmańskim. Organizatorzy zaprosili do współpracy wybitne nazwiska polskiego i światowego barmaństwa Flair. Wśród prowadzących pierwszą w 2009 roku edycję znaleźli się m.in. Tug van den Bergh z World Flair Association, Cezary Broda z EvolutionBar, Tomek Małek i Marek Posłuszny z FlairFactory, Michał Łoziński z Event Bar, Marcin Maskara Osypiński i Maciej Biedroń z Flair Academy, Mariusz Niemczak z APS Polska, Kuba Kłoskowski – psycholog oraz Grzegorz Zięba reprezentujący WFA i IFL. Zajęcia praktyczne i konsultacje prowadzili Marcin Cebula i Maciej Chojara z Flair Show, jedni z najlepszych w Polsce barmanów. Trenerzy byli także do dyspozycji uczestników szkolenia codziennie w ramach prowadzonych przez FMC bezpłatnych konsultacji. Niewątpliwą atrakcją szkolenia była możliwość bezpłatnego korzystania ze specjalnie przygotowanej, w pełni wyposażonej, największej sali treningowej Flair w Polsce oraz bliski kontakt z trenerami i wykładowcami Flair Master Class. Egzaminy nie należały do najprostszych i tym bardziej ci, którzy je zdali, mogą mówić o szczęściu. Założeniem FMC jest stworzenie szkolenia, kierowanego do młodych miłośników barmaństwa, którym zależy na poszerzaniu wiedzy, a nie tylko na kolejnym „certyfikacie ukończenia kursu”. Aby otrzymać certyfikat potwierdzający zdobyte podczas szkolenia umiejętności, należało pozytywnie zdać egzamin teoretyczny – ustny i pisemny w formie testu oraz egzamin praktyczny Pouring, Speed i Working Flair w oparciu o międzynarodowe standardy i wymagania WFA. Umiejętności praktyczne i wiedza teoretyczna, jaką zdobyli uczestnicy szkolenia, na pewno przyczynią się do wzmocnienia pozycji młodych barmanów na rynku pracy. Nowością, jaką zaoferowała Flair Master Class, była możliwość zdawania międzynarodowego egzaminu WFA w systemie Graduation System. – Szkolenie Flair Master Class nie tylko pokazało mi, jak pracować w stylu Flair, ale także w jaki sposób przygotowywać się do startów w zawodach. Przez miesiąc ciężkich treningów praktycznych wszyscy uczestnicy zrobili ogromne postępy. Myślę, że duże znaczenie miało tutaj profesjonalne podejście do zajęć naszych trenerów. Flair Master Class dało mi także ogromną pewność siebie i wiarę we własne umiejętności. Myślę, że jest to mój pierwszy wielki krok do startu nie tylko w polskich, ale także międzynarodowych zawodach Flair. To także pierwszy krok do spełniania swoich marzeń związanych z barmaństwem. Jeżeli ktoś chce przeżyć wspaniałą przygodę oraz rozwinąć własne umiejętności i wiedzę w zakresie Flair’u powinien wziąć udział we Flair Master Class. Gorąco zachęcam, bo naprawdę warto – mówi Kacper Michowski, pierwszy, certyfikowany absolwent FMC. Mimo, że kolejna, jesienna edycja Flair Master Class, rozpocznie się dopiero w październiku, już teraz cieszy się dużym zainteresowaniem. Jak zapowiadają organizatorzy, jesienna FMC będzie równie mocna merytorycznie, jak letnia. Zakończy ją wykład Tuga van den Bergh’a i finałowe, międzynarodowe rozgrywki IFL Grand Final 2009. Największy nacisk ponownie położony zostanie przede wszystkim na praktykę i odpowiedni dobór trenerów. Pojawią się także nowe, niestandardowe rozwiązania. Organizatorem szkolenia jest Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów (MSBiS) i Independent Flair League (IFL). Patronat merytoryczny nad szkoleniem objęło międzynarodowe stowarzyszenie World Flair Association (WFA). Jednym z partnerów medialnych przedsięwzięcia jest Poradnik Restauratora. (K.D.)