17 lutego br. w hotelu Hanza Pałac w Rulewie odbyły się pierwsze „Rulewskie Potyczki Kulinarne” sześciu drużyn składających się z osób ze świata kultury, sportu, polityki pod wodzą najlepszych szefów kuchni z regionu. Impreza była poświęcona promocji reedycji książki Wiktora Kulerskiego “Nauka gotowania do użytku ludu polskiego z 1915 roku”. Była to książka kucharska złożona z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy te były efektem ogłoszonego przez „Gazetę Grudziądzką” konkursu kulinarnego. W imprezie wzięli udział, między innymi, członkowie Euro-Toques Polska: Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz i Jakub Micianiec.
Właśnie potrawy z przed blisko stu lat miały przygotować ekipy. Królowały potrawy z polskiej wieprzowiny takie jak: kotlety , klopsy czy też wereszczaka.
Jury w składzie :
– Jean Bos – wielokrotny zdobywca nagród na międzynarodowych konkursach kulinarnych, prezes Euro-Toques Polska, przewodniczący Jury
– Robert Pudlewski – Szef Kuchni Hanza Pałac Rulewo – V-ce przewodniczący Jury
– Jan Krzysztof Ardanowski – V-ce przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Bogusz Leszczyc-Grabianka – Ambasador Regionalny Województwa Kujawsko-Pomorskiego projektu „Smaki Polskie – Wieprzowina – Polska Tradycja”
– Marek Szczygielski – przedstawiciel organizatora Festiwalu Smaku w Grucznie, oceniali poszczególne potrawy na podstawie następujących kryteriów:
– smak potrawy,
– estetyka sposobu podania,
– krótki ustny opis (prezentacja) potrawy przedstawiona przez wykonawców,
– wierność z tradycją i recepturą podaną w książce Wiktora Kulerskiego.
Po obradach, za zamkniętymi drzwiami jury jednogłośnie wybrali zwycięską drużynę nr 5 pod przewodnictwem Jakuba Miciańca. Przygotowali wereszczakę podaną z kaszą gryczaną, konfiturą z buraków oraz grzanką z chleba razowego z puree cebulowym. Nagrodę ufundował Hotel Hanza.
Zaproszeni goście, którzy bardzo licznie stawili się w niedzielne popołudnie podczas potyczek mogli skosztować potraw kuchni staropolskiej przygotowanych przez Szefa Kuchni Pałacu w Rulewie. W Sali kominkowej odbywały się też warsztaty dla dzieci, które z zadowoleniem i wielką radością uczyły się podstaw gotowania. Wielkie podziękowania należą się organizatorom imprezy czyli Hotelowi Hanza Pałac w Rulewie, Krojowej Radzie Izb Rolniczych i Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego, Towarzystwie Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Centumowi Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia.