24 września br. na ulicach poznańskiej Śródki odbył się I Poznański Bieg Kelnerów. Sprawdzić postanowiło się blisko 70 kelnerów i kelnerek z Poznania i okolic.
W Biegu Głównym wystartowało 42 kelnerów. Panowie mieli do pokonania jak najszybciej dystans 464 m z tacą, na której znajdowała się butelka oraz szklanka z płynem. Obowiązywały oczywiście typowe stroje kelnerskie, liczyła się również precyzja. Najlepszy okazał się Tomasz Domagała z Brovarii.
W Biegu na Szpilach startowało 26 pań. Konkurencja nieco utrudniona poprzez minimalną wysokość szpilki (5 cm), za to dystans skrócony do jednej długości mostu Jordana. Podobnie jak panowie, panie biegły z tacą oraz atrybutami na niej. Najlepsza okazał się Paulina Dolata z Casederparku (Kobylnica).
Organizatorem Biegu była restauracja Vine Bridge, a patronat honorowy na imprezą objęła Poznańska Lokalna Izba Turystyczna.