Trwają przygotowania do I Otwartych Mistrzostw Polski w Gotowaniu Grochówki w Kuchniach Polowych, które odbędą się 28 kwietnia przed halą Makro przy ul. Aleje Solidarności 51 w Poznaniu.
– Chodzi nam o promocję polskiej kuchni, solidnej i bardzo smacznej gotowanej w kuchniach polowych, jak przed laty – mówi Maciej Mużyło z Kuchni Polowej Poznań organizatora Mistrzostw. – Zgłaszają się już drużyny z całej Polski. Nie trzeba mieć własnej kuchni polowej. Możemy taką też wypożyczyć. Wystartują ci, którzy w kuchniach polowych gotują na co dzień, ale też i zwodowi kucharze, dla których taki sposób przygotowania potraw będzie nowością. Dlatego traktujemy ich jako amatorów co będzie również swoistą ciekawostką.
Nagrody zostaną przyznane w dwóch kategoriach zawodowców i amatorów w gotowaniu na kuchni polowej. Swój puchar przyzna także publiczność.
Obok konkursu kulinarnego będzie można także m.in. obejrzeć dioramę wojskową, pokazy kuchni molekularnej. Będą animacje dla najmłodszych. Policja przeprowadzi akcję znakowania rowerów. Odbędzie się pokazy ratownictwa. Dla fanów kulinarów i smakoszy będzie także prezentacja domowych sposobów na robienie wędlin i wędzonek.
Informacje szczegółowe oraz regulamin i karta zgłoszeniowa na stronie:
http://kuchniapolowapoznan.pl/i-otwarte-mistrzostwa-polski-w-gotowaniu-grochowki/