10 lipca u Artura Świerżewskiego w Zielonce przy ul. Poniatowskiego 62 odbędą się I Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków. Startować będzie 9 dwuosobowych drużyn (profesjonaliści). 9 lipca – odprawa uczestników i wykład tematycznym Grzegorza Skalmowskiego. Po części oficjalnej szefowie Daniel Twardo, Zbyszek Kopycki, Marek Kropielnicki, Samir Motwani oraz Artur Nijakowski wraz z Jurorami ( przewodniczący: Zenon Hołubowski, Jury Techniczne: Piotr Bassara, Robert Głyda, Sebastian Schrom, Jury Degustacyjne: Joseph Seeletso, Krzysztof Gawlik, Arleta Żynel, Wiesław Bober i Jury V.I.P Mariola Piłat Skalmowska, Grzegorz Skalmowski) przygotują swoje autorskie dania degustacyjne inspirowane naturą. Przewodni temat konkursu to: Ślimak i kawior ze ślimaków. Podczas wydarzenia odbędzie się także premiera książki, wydanej przez firmę Snails Garden, w której można znaleźć wiele ciekawych propozycji ze ślimaków i kawioru ze ślimaków. Autorzy tych dań to kucharze z różnych dziedzin, programów telewizyjnych :Top Chef, Hell’s Kitchen i innych.
Decyzją sędziów zostało wybranych 9 drużyn, które wezmą udział w finałowych rozgrywkach:
Hotel Tristan**** – Kornel Winiarski/Angelika Szymborska
Hotel Trzy Wyspy*** – Paweł Pniewski/Bartosz Pawłowski
Hotel St Bruno **** – Paweł Pyra/Adam Gajownik
Kredens Smaków – Damian Radziszewski/Ula Ruszewska
Hotel Spa Laskowo/Restauracja Czerwona Paweł Kaczmarek/Paweł Ferenc
Restauracja Lumaca Olsztyn Adrian Gabryszak/Maciek Jaworski
Restauracji Family Cafe/ Restauracji Avocado – Marcin Kaczmarek-Pielin/ Grzegorz Filozof
Restauracja Szafarnia 10 – Radosław Gierałtowski/Łukasz Jabłoński
Restauracja Mortabello – Michał/Kaczmarek/Grzegorz Lenbiega
Program Mistrzostw
9 lipca 2016 r sobota
godz 16.00 zakwaterowanie uczestników
godz 18.00 odprawa sędziów i ekip biorących udział w konkursie (preludium na temat ślimaków) omówienie konkursu, losowanie ekip i stanowisk
godz 19.30 wydawanie ślimaków
godz 20.00-23.00 kolacja chata grillowa
10 lipca 2016 r niedziela
godz 6.00 do 11.00 śniadanie
godz 8.30 przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich
Przedstawienie składu sędziowskiego, przedstawienie startujących ekip
godz. 8.50 wejście na stanowiska pierwszych ekip
godzi. 9.00-15.00 KONKURS KULINARNY
godzi. 9.00-15.00 live cooking, pokazy na stanowiskach sponsorów, premiera książki ”Ślimaka Kulinarna Podróż”
godz. 19.00 Gala Dinner
Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczanie nagród
Zabawa do białego rana
11 lipca 2016 r poniedziałek
godz 6.00-11.00 śniadanie w hotelu
do godz 12.00 wymeldowanie z hotelu
kontakt:
Event Manager: Daniel Twardo: 721 966 198 biuro@creatorsmakow.pl
Event Manager: (Euro Chef) Marek Kropielnicki 501 128 798 marcoblue@o2.pl