29 sierpnia br. podczas XII Dni Powiatu Gostyńskiego odbyły się I Mistrzostwa Restauracji Południowej Wielkopolski, które poprowadził Waldemar Hołówka. O prymat najlepszej restauracji południowej Wielkopolski walczyło sześć ekip reprezentujących powiat: gostyński, leszczyński, jarociński, śremski, kościański oraz teren Leszno-Region. Rywalizacja odbywała się w namiotach pod czujnym okiem jury Klubu Szefów Kuchni w składzie: Waldemar Hołówka (przewodniczący), Mirosław Drewniak, Wiesław Bober, Wiesław Wróblewski oraz Andrzej Kuźmiński – autor książek o potrawach regionalnych. Koordynatorem całości i nad odpowiednimi warunkami technicznymi czuwał Krzysztof Jakuszek.
Pierwsze miejsc przypadło restauracji Akwawit z Leszna (Patryk Wróblewski i Mateusz Różański), która przygotowała schab z dzika w aromacie borowików podany z szagówkami z nutą chrzanu, szabelkiem i sosem. Drugie miejsce zajęła restauracja Cukropol z Gostynia. Elżbieta Korytowska i Marta Gano przyrządziły pieczony filet z kaczki marynowany w świeżych owocach sezonowych i tymianku, podany w konfiturze śliwkowej z sosem winno-gruszkowym z zapiekanymi ziemniakami z młodą marchewką i lekką pianką szparagową. Trzecie miejsce wywalczyła restauracja Pałac Witaszyce (Leszek Grześkiewicz i Szymon Staniewski) za kaczkę faszerowaną borowikami z sosem chrzanowo-żurawinowym i babeczkami z puree ziemniaczanego.
Patronem Honorowym Mistrzostw Restauracji Południowej Wielkopolski był Marszalek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak.