W Hotelu Brant w Warszawie odbędą się I Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków. Startować będzie 12 dwuosobowych drużyn (profesjonaliści). 9 lipca – odprawa uczestników i wykład tematycznym Grzegorza Skalmowskiego. Po części oficjalnej szefowie Daniel Twardo, Zbyszek Kopycki, Marek Kropielnicki, Samir Motwani oraz Artur Nijakowski wraz z Jurorami przygotują swoje autorskie dania degustacyjne inspirowane naturą.
Przewodni temat konkursu to: Ślimak i kawior ze ślimaków.
Zgłoszenia drużyn należy przysyłać na e-mail: biuro@creatorsmkaow.pl lub marcoblue@o2.pl do 19 czerwca. Lista uczestników zostanie ogłoszona 27 czerwca.
Podczas wydarzenia odbędzie się także premiera książki, wydanej przez firmę Snails Garden, w której można znaleźć wiele ciekawych propozycji ze ślimaków i kawioru ze ślimaków. Autorzy tych dań to kucharze z różnych dziedzin, programów telewizyjnych: Top Chef, Hell’s Kitchen i innych.
Kontakt:
Event Manager: Daniel Twardo: 721 966 198 biuro@creatorsmakow.pl
Event Manager: (Euro Chef) Marek Kropielnicki 501 128 798 marcoblue@o2.pl
Program Mistrzostw
9 lipca (sobota)
Godz. 16.00 zakwaterowanie uczestników
godz. 18.00 odprawa sędziów i ekip biorących udział w konkursie (preludium na temat ślimaków) omówienie konkursu, losowanie ekip i stanowisk
Godz. 19.30 wydawanie ślimaków
Godz. 20.00-23.00 kolacja chata grillowa
10 lipca (niedziela)
Godz. 6.00 do 11.00 śniadanie
Godz. 8.30 przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich
Przedstawienie składu sędziowskiego, przedstawienie startujących ekip
Godz. 8.50 wejście na stanowiska pierwszych ekip
Godz. 9.00-15.00 KONKURS KULINARNY
Godz. 9.00-15.00 live cooking, pokazy na stanowiskach sponsorów, premiera książki ”Ślimaka Kulinarna Podróż”
Godz. 19.00 Gala Dinner
Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczanie nagród
Zabawa do białego rana
11 lipca (poniedziałek)
Godz. 6.00-11.00 śniadanie w hotelu
do godz. 12.00 wymeldowanie z hotelu