14 kwietnia br. w Hotelu Słoneczny Młyn **** w Bydgoszczy odbędzie się I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Trendy Chef 2012. Organizatorami konkursu są Hotel Słoneczny Młyn **** i Cukiernia Sowa. Konkurs jest eliminacją do Kulinarnego Pucharu Polski 2012. Wsparcie merytoryczne: Stowarzyszenie Kucharzy Pomorza i Kujaw i Euro- Toques Polska.
Polska arena kulinarna co roku wyznacza nowe trendy poprzez serwowanie nowych dań w wielu znakomitych restauracjach. Mimo to nadal podpatrujemy i uczymy się od najlepszych , tych najbardziej ambitnych dzięki czemu kreujemy co raz to smaczniejsze, śmielsze, piękniejsze oraz nowatorskie dania także w oparciu o nasze regionalne produkty i tradycję.
To wiele z tych dań staje się tematem przewodnim na najbliższy czas w naszym menu i pobudza ciekawość do dalszych poszukiwań smaków i kulinarnych kierunków na kolejne nadchodzące lata .
Nowi kulinarni odkrywcy i wirtuozi idący z duchem aktualnej gastronomicznej mody smaku oraz prezentacji dań nazywani są często „Trendy Chefs”
Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i podkreślanie nowych talentów i osobowości kulinarnych. Trendy Chef to konkurs w którym doszukujemy się nowych trendów które przewodniczyć będą polskiej myśli gastronomicznej przez kolejny rok. Ma pokazywać nowe pomysły smakowe, techniczne, design w połączeniu z nowoczesna i aktualną estetyką potraw na talerzu.
Inspirować Szefów kuchni i kucharzy oraz wszystkich gastronomów, właścicieli restauracji do poszukiwań, dalszej pracy i rozwoju nowoczesnej Kuchni Polskiej.
Prezentować produkty regionalne i nie tylko, produkty najwyższej jakości warte prezentacji w naszych wyszukanych smacznych i pięknych daniach.
Uczestnikami konkursu będą odważni i kreatywni kucharze z najlepszych restauracji głównie z Polski jak i z Europy. Kucharze którzy w swoich restauracjach ukazują nową kuchnię polską i kreują dania na najwyższym poziomie, wartym gwiazdek Michelin oraz inspirują swoich gości i pozostałą brać kucharską swoimi kulinarnymi pomysłami.
W konkursie udział mogą wziąć kucharze pracujący w restauracjach i restauracjach hotelowych w Polsce i zagranicą. Zespół składa się z dwóch osób, ilość drużyn startujących w konkursie to 12 zespołów.
Zadaniem uczestników będzie przygotowanie przekąski (obowiązkowy główny składnik to żabnica) oraz dania głównego (obowiązkowy składnik to Foie Gras oraz gęś).
Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu:
1. Jacek Majcherek – Kucharz
Paweł Stawicki – Kucharz
Hilton Hotel – Gdańsk
2. Richard Murray – Szef Kuchni
Jarosław Fojcik – Z-ca Szefa Kuchni
Compass Group – Dublin
3. Krzysztof Basznianin – Szef Kuchni
Elisabeth Nilson – Kucharz
CCCaters&Restaurant – Szwecja
4. Maciej Ciarka – Kucharz
Jacek Bzdzikot – Kucharz
Hyatt Hotel – Warszawa
5. Tomasz Purol – Szef kuchni
Jakub Kasprzak – Z-ca Szefa kuchni
Hotel Best Western Symfonia – Osjaków
6. Przemysław Czekała – Szef kuchni
Marcin Stelmaszyk – Kucharz
Hotel Rodan – Poznań
7. Oliver Kramp – Szef kuchni
David Kikillus – Szef Kuchni
Niemcy
8. Mariusz Siwak – Szef kuchni
Michał Majewski – Z-ca Szefa Kuchni
„Park Hotel” – Szczecin
9. Dariusz Mikołajczak – Z-ca szefa kuchni
Piotr Sójka – Kucharz
Hotel Nadmorski – Gdynia
10. Tomasz Nowak – Szef Kuchni
Tobiasz Herman – Szef Kuchni
Gospoda Polska „Kolibecka” , Ekspert Kulinarny RM Gastro – Zakopane
Pierwszy Bar Polski Ludowej „Setka” – Wrocław
11. Sergiusz Hieronimczak – Z-ca Szefa Kuchni
Marek Koucky – Kucharz
Wyndham Grand Chelesa Harbour London – Wielka Brytania
12. Mariusz Szcześniak – Szef Zmiany
Adam Szefler – kucharz
Hotel HP Park – Poznań
Lista Uczestników Rezerwowych:
1.Sławomir Książek – Z-ca Szefa Kuchni
Łukasz Majewski – Szef Kuchni
Hotel „Niemcza” SPA – Niemcza
2. Sebastian Kornacki -Z-ca Szefa kuchni
Michał Trukawka – Z-ca Szefa Kuchni
Hotel Westin – Warszawa