I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Trendy Chef 2012

Newsy

I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Trendy Chef 2012

01 marca 2012

14 kwietnia  br. w Hotelu Słoneczny Młyn **** w Bydgoszczy odbędzie się I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Trendy Chef 2012. Organizatorami konkursu są Hotel Słoneczny Młyn **** i Cukiernia Sowa. Konkurs jest eliminacją do Kulinarnego Pucharu Polski 2012. Wsparcie  merytoryczne: Stowarzyszenie Kucharzy Pomorza i Kujaw i Euro- Toques Polska.

Polska arena kulinarna co roku wyznacza nowe trendy poprzez serwowanie nowych dań w wielu znakomitych restauracjach. Mimo to nadal podpatrujemy i uczymy się od najlepszych , tych najbardziej ambitnych dzięki czemu kreujemy  co raz to smaczniejsze, śmielsze, piękniejsze oraz nowatorskie dania także w oparciu o nasze regionalne produkty i tradycję.

To wiele z tych dań staje się tematem przewodnim na najbliższy czas w naszym menu i pobudza ciekawość do dalszych poszukiwań smaków i kulinarnych kierunków  na kolejne nadchodzące lata .

Nowi kulinarni odkrywcy i wirtuozi idący z duchem aktualnej gastronomicznej mody smaku oraz prezentacji dań nazywani są często  „Trendy Chefs”

Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i podkreślanie nowych talentów i osobowości kulinarnych. Trendy Chef  to konkurs w którym doszukujemy się nowych trendów które przewodniczyć będą polskiej myśli gastronomicznej przez kolejny rok.  Ma pokazywać nowe pomysły smakowe, techniczne, design w połączeniu z nowoczesna i aktualną estetyką potraw na talerzu.

Inspirować Szefów kuchni i kucharzy oraz wszystkich gastronomów, właścicieli restauracji do poszukiwań, dalszej pracy i rozwoju nowoczesnej Kuchni Polskiej.

Prezentować produkty regionalne i nie tylko, produkty najwyższej jakości warte prezentacji w naszych wyszukanych smacznych i pięknych daniach.

Uczestnikami konkursu będą odważni i kreatywni kucharze z najlepszych restauracji głównie z Polski jak i z Europy. Kucharze którzy w swoich restauracjach ukazują nową kuchnię polską i kreują dania na najwyższym poziomie, wartym gwiazdek Michelin oraz inspirują swoich gości i pozostałą brać kucharską swoimi kulinarnymi pomysłami.

W konkursie udział mogą wziąć kucharze pracujący w restauracjach i restauracjach hotelowych w Polsce i zagranicą. Zespół składa się z dwóch osób, ilość drużyn startujących w konkursie to 12 zespołów.

 Zadaniem uczestników będzie przygotowanie przekąski (obowiązkowy główny składnik to żabnica)  oraz dania głównego (obowiązkowy składnik to Foie Gras oraz gęś).

Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu:

1. Jacek Majcherek – Kucharz

Paweł Stawicki – Kucharz

Hilton Hotel – Gdańsk

2. Richard Murray – Szef Kuchni

Jarosław Fojcik – Z-ca Szefa Kuchni

Compass Group – Dublin

3. Krzysztof Basznianin – Szef Kuchni

Elisabeth Nilson – Kucharz

CCCaters&Restaurant – Szwecja

4. Maciej Ciarka – Kucharz

Jacek Bzdzikot – Kucharz

Hyatt Hotel – Warszawa

5. Tomasz  Purol – Szef kuchni

Jakub Kasprzak – Z-ca Szefa kuchni

Hotel Best Western Symfonia – Osjaków

6. Przemysław Czekała – Szef kuchni

Marcin Stelmaszyk – Kucharz

Hotel Rodan  – Poznań

7. Oliver Kramp – Szef kuchni

David Kikillus – Szef Kuchni

Niemcy

8. Mariusz Siwak – Szef kuchni

Michał Majewski – Z-ca Szefa Kuchni

„Park Hotel” – Szczecin

9. Dariusz Mikołajczak – Z-ca szefa kuchni

Piotr Sójka – Kucharz

Hotel Nadmorski – Gdynia

10. Tomasz Nowak – Szef Kuchni

Tobiasz Herman – Szef Kuchni

Gospoda Polska „Kolibecka” , Ekspert Kulinarny RM Gastro – Zakopane

Pierwszy Bar Polski Ludowej „Setka” –  Wrocław

11. Sergiusz Hieronimczak – Z-ca Szefa Kuchni

Marek Koucky – Kucharz

Wyndham Grand Chelesa Harbour London  – Wielka Brytania

12. Mariusz Szcześniak – Szef Zmiany

Adam Szefler – kucharz

Hotel HP Park – Poznań

 

Lista Uczestników Rezerwowych:

1.Sławomir  Książek – Z-ca Szefa Kuchni 

Łukasz Majewski  – Szef Kuchni 

Hotel „Niemcza” SPA – Niemcza

2. Sebastian Kornacki -Z-ca Szefa kuchni

Michał Trukawka –  Z-ca Szefa Kuchni

Hotel Westin – Warszawa