I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej

Newsy

I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej

16 czerwca 2009

W dniach 25 i 26 lipca 2009 r. w Skoczowie odbędzie się I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Przyjmie on formę dwudniowego, otwartego dla wszystkich miłośników kuchni, festynu regionalnego. Festiwal będzie okazją do spotkania dla przedstawicieli branży gastronomicznej nie tylko ze Śląska Cieszyńskiego, Podbeskidzia, ale i pozostałych regionów Polski oraz gości z zagranicy. Uczestnictwo w imprezie potwierdzili m.in.: prezydent Euro – Toques P. Daniel Rameau wraz z prezydentami – Francji, Belgii, Irlandii i Niemiec. Silnie reprezentowane będzie również rodzime środowisko gastronomiczne, w Festiwalu udział wezmą m.in.: Jean Bos, Michel Labarre, Wiesław Ambros, Waldemar Hołówka, Paweł Malewski. Zaproszone zostały także ekipy z: Czarnogóry, Czech, Francji, Ukrainy, Słowacji, górale z Zakopanego i Beskidów, ponadto reprezentanci Zamku w Krasiczynie i Baranowie, którzy z pewnością wniosą w Festiwal nutę kuchni dworskiej. Swą ofertę handlową skierowaną do gastronomii zaprezentują czołowi polscy producenci przypraw, warzyw, wędlin oraz sprzętu gastronomicznego. Festiwalowi towarzyszyć będą konkursy kulinarne, w których wystartują zespoły nie tylko z Polski, ale również z zagranicy oraz szereg interesujących pokazów mistrzów kuchni. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej będzie mieć również wymiar charytatywny. Fundacja Braci Golec podczas trwania Festiwalu rozprowadzać będzie cegiełki, z których dochód przeznaczony zostanie na cel charytatywny. Każdy, kto odwiedzi Skoczowski Rynek w trakcie trwania imprezy i zakupi cegiełkę otrzyma porcję pysznego dania przygotowywanego przez samych mistrzów. Honorowy patronat nad I Międzynarodowym Festiwalem Kuchni Zbójnickiej objął Euro-Toques Polska. Patronem medialnym wydarzenia jest m.in. Poradnik Restauratora.