I Międzynarodowy festiwal Kuchni Zbójnickiej – Skoczów 25-26 lipiec br. – to jeden z największych festiwali kulinarnych 2009 roku w Europie. W konkursie wystartuje 9 ekip profesjonalnych kucharzy z Polski i z Europy, w tym reprezentanci zamków w Baranowie i Krasiczynie, poza tym kucharze z Francji, Ukrainy, Węgier, Słowacji i Czech.
Festiwal to nie tylko konkurs kulinarny, prezentacje dorobku kulturalnego rejonu Podbeskidzia i Śląska Cieszyńskiego, wyrobów rzemiosła ludowego i produktów regionalnych. To także znakomita zabawa w rytm góralskiej muzyki i tradycyjnych ludowych przyśpiewek oraz występy zespołów folklorystycznych.
Festiwal zaszczycą swą obecnością prezydent europejskiego stowarzyszenia kucharzy Euro-Toques International Daniel Rameau oraz czterech prezydentów z krajów członkowskich organizacji: Belgii, Francji, Irlandii, Niemiec.
Festiwal rozpocznie się konferencją prasową w Hotelu Prezydent w Bielsku-Białej, na który zaproszeni zostaną przedstawiciele mediów ogólnopolskich i regionalnych. Następnie goście festiwalowi zostaną przewiezieni do Skoczowa, gdzie o godzinie 12.00 w obecności władz miasta Skoczowa nastąpi uroczyste otwarcie festiwalu. Swą obecność na festiwalu potwierdziło wiele osobistości ze świata gastronomii, polityki, władz samorządowych i państwowych.
Podczas znakomitej zabawy nie chcemy zapomnieć o potrzebujących, dlatego w trakcie trwania festiwalu Fundacja Braci Golec będzie rozprowadzać cegiełki z których dochód zostanie przekazany na szczytny cel charytatywny.
Festiwal to także duże wydarzenie medialne. Patronat nad nim objęły nie tylko media branżowe m.in. „Poradnik Restauratora” ale również poczytny dziennik o zasięgu regionalnym – Dziennik Zachodni. Na festiwalu obecne będą Telewizja Katowice oraz rozgłośnie radiowe i prasa o zasięgu regionalnym i ogólnopolskim.