I Międzynarodowe Targi Alkoholi WINE & SPIRITS 2009

Newsy

I Międzynarodowe Targi Alkoholi WINE & SPIRITS 2009

18 czerwca 2009

Pierwsza edycja Międzynarodowych Targów Alkoholi Wine & Spirits dobiegła końca. Targi odnotowały udany debiut i wpisały się do kalendarzy imprez branży alkoholowej. Podczas targów swoja ofertę zaprezentowało 81 wystawców z Francji, Hiszpanii, Macedonii, Mołdawii, Polski, Portugali, Słowenii, Wielkiej Brytanii, Włoch, Argentyny, Chile, Izraela, Nowej Zelandii oraz RPA.

Tradycyjnie – włoskie, francuskie, hiszpańskie

Spośród oferty win najwięcej propozycji zaprezentowali wystawcy włoscy. Krajowi importerzy, hurtownicy czy też restauratorzy mieli możliwość wyboru najlepszych jakościowo win włoskich m.in. z rejonu wzgórz Euganei, regionu Gavi, czy też Serra Capelli i San Cristoforo z Piemontu, a także Veneto, Puglii, Górnej Adygi, Abruzzo czy też Toskanii. Spośród win hiszpańskich najszersza oferta czekała na miłośników win z regionu Kastylii Leon. Można było także poznać smak win pochodzących z renomowanego hiszpańskiego regionu Rioja DOCa. Francję reprezentowali producenci win m.in. z Alzacji, Bordeaux, Burgundii, Doliny Loary, Langwedocji, Prowansji, czy też regionu Doliny Rodanu. W ofercie winnic francuskich nie zabrakło też najlepszej jakości szampanów.

 Nowe smaki z nowych kierunków

W ofercie wystawców tegorocznej edycji targów WINE & SPIRITS znalazły się także znakomite propozycje zdobywających sobie coraz większe uznanie win z Nowego Świata. Oprócz smaków Chile, Argentyny, czy też Południowej Afryki można było także degustować wina nowozelandzkie i australijskie, a także izraelskie. Szczególną uwagę zwiedzających przyciągała też oferta z najlepszych winnic gruzińskich i mołdawskich, a także szeroki wybór win regionu Tikvesz w Macedonii, czy też najlepszych winiarskich regionów Słowenii.

 Nie tylko wina

Właścicieli sklepów alkoholowych, restauracji i klubów z pewnością zainteresowała szeroka oferta whisky single malt oraz blended, nie tylko producentów europejskich, lecz także producentów japońskich. Wśród alkoholi mocnych nie zabrakło też koniaków, rumów, likierów czy calvadosu. Spośród staropolskich trunków na uwagę zasługiwał szeroki wybór miodów pitnych od półtoraka po czwórniaka. Właściciele barów mieli tez możliwość wyboru piw do swych lokali – od smaków regionalnych, polskich po najbardziej znane marki niemieckie, czy belgijskie.

Niezbędnik sommeliera i barmana

Oprócz win i alkoholi mocnych wystawcy zaprezentowali podczas targów także sprzęt i akcesoria do przechowywania i serwowania alkoholi: stojaki do leżakowania, profesjonalne korkociągi, termometry, lodówki do wina, a także szeroki wybór szkła do podawania alkoholi. Szczególnej uwadze restauratorów polecana była oferta wyposażeni baru – kostkarki do lodu, czy też zmywarki do szkła barowego.

 Wiedza, biznes, doświadczenie

W programie imprez towarzyszących targom znalazły się wszystkie ważne dla branży tematy: trendy, prognozy i problemy branży alkoholowej, przepisy prawne i finansowe związane z rozpoczęciem i prowadzeniem biznesu na tym rynku – porady dla importerów, restauratorów i detalistów, wskazówki na temat komponowania oferty, efektywnej promocji oraz zwiększania przewagi konkurencyjnej w sprzedaży detalicznej napojów alkoholowych, a także na temat inwestycji alternatywnych w wino. Nie zabrakło również szczególnie istotnego dla branży zagadnienia społecznej odpowiedzialności biznesu i przepisów prawnych w zakresie sprzedaży alkoholu. Panele szkoleniowe i wykłady urozmaicały degustacje organizowane na stoiskach wystawców oraz sztuki sommelierskiej i barmańskiej. Więcej informacji na www.wineandspirits.pl.

Patronem medialnym targów był m.in. „Poradnik Restauratora”.