18 września br. w scenerii Pienińskiego Parku oraz u podnóża Trzech Koron odbył się I Festiwal Kulinarny. Organizatorem imprezy było Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników wraz z Polskim Stowarzyszeniem Flisaków Pienińskich na Dunajcu oraz hotelem ,,Nad Przełomem”.
Podczas festiwalu odbyły się dwa konkursy kulinarne. Pierwszy był dedykowany dla uczniów szkół gastronomicznych. Do drugiego konkursu w szranki stanęli profesjonalni kucharze. Wszyscy mieli za zadanie przygotować ciepłą lub zimną przystawkę z pstrąga. Nad konkursem piecze sprawował prowadzący I Festiwal Kulinarny prezes SMKiC Marcin Polus oraz dwie ekipy jurorów. Pierwsza ekipa to jury techniczne w składzie: Arkadiusz Ślusarenko – przewodniczący jury technicznego, Andrzej Kudłacz, Marek Galica, Rafał Dorociuk i Artur Kiciński. Ekipa jury degustacyjnego w składzie: Grzegorz Zdeb -przewodniczący jury degustacyjnego, Wojciech Wołosowski, Jan Sienkiewicz i Tomasz Klimek.
W konkursie szkół gastronomicznych pierwsze miejsce zdobył Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa. Drugie miejsce przypadło uczniom ze Zespołu Szkół gastronomicznych nr 2 z Krakowa, a trzecie Zespół Szkół Zawodowych z Krościenka. Natomiast wśród profesjonalnych kucharzy pierwsze miejsce przypadło Adrianowi Wątrobie z Restauracji Vintage z Krakowa, drugie Dorocie Waradzyn z hotelu „Nad Przełomem”, a trzecie Krzysztofowi Ciężobka z Restauracji „Dwór”.