21 maja br. na Placu Niepodległości w Przemyślu z okazji 20. rocznicy powołania Straży Granicznej odbył się piknik rodzinny połączony z I Euroregionalnym Festiwalem Smaków. Na specjalnie przygotowanych stoiskach można było degustować pierogi, bigos oraz inne regionalne dania przygotowane przez Stowarzyszenia i Koła Gospodyń Wiejskich oraz Zakłady Produkcyjne. Powołane komisje pod przewodnictwem Waldemara Hołówki z Fundacji Klubu Szefów Kuchni wyłoniły laureatów w poszczególnych kategoriach potraw. W konkursie na „Złoty Pieróg Pogranicza” pierwsze miejsce przypadło dla Koła Gospodyń Wiejskich w Nockowej. W konkursie na „Bigos Euroregionu” wygrało Koło Gospodyń Wiejskich w Opace, a w konkursie na „Najsmaczniejszą Potrawę Regionalną” – Koło Gospodyń Wiejskich Stuposiany za naleśniki niedźwiedzie. Najlepszym Producentem Artykułów Spożywczych Euroregionu okazał się Zakład Mięsny Smak-Górno oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego Szarek. Piknik prowadził Tomasz Zubilewicz. Natomiast gwiazdą wieczoru był rockowy zespół z Rzeszowa – Revolution.