Organizator oraz członkowie jury pod przewodnictwem Mirosława Szajkowskiego – Szefa Kuchni Centrum Kulinarnego Unilever Food Solutions, byli bardzo mile zaskoczeni zarówno ilością, jak i poziomem zgłoszonych receptur. Dlatego zamiast 24 do półfinału zakwalifikowało się aż 26 uczniów – nie można było odrzucić tak dobrych prac.
Zadanie konkursowe to nadesłanie receptury „Dania głównego z dowolnego elementu indyka”
– z trzema rodzajami dowolnych warzyw
– z dodatkiem trzech produktów Unilever Food Solutions*
– z zastosowaniem trzech prozdrowotnych technik kulinarnych.
Poniżej lista półfinalistów – wszystkim życzymy powodzenia:
PIERWSZY PÓŁFINAŁ: 15.01.2013
1. Babarowski Piotr z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
2. Borkowski Mateusz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza
3. Chwedorowicz Andrzej z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Poznańskiej
4. Foszcz Arkadiusz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
5. Jędrzejewski Kamil z Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie przy ul. Gen. Sowińskiego
6. Mucha Wojciech z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
7. Osłowska Martyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu przy ul. Kamiennej
8. Ośliźlok Paweł z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim przy ul. Szkolnej
9. Pochmara Angelika z Zespołu Szkół nr 1 w Wyszkowie przy ul. I Armii Wojska Polskiego 89
10. Skóra Kamil z Zespołu Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach przy u. Mickiewicza
11. Sojka Jakub z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim przy ul. Szkolnej
12. Wester Michał z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu przy ul. Kamiennej
13. Wieczorek Dominik z Zespołu Szkół w Pniewach przy ul. Wolności 10
DRUGI PÓŁFINAŁ: 12.02.2013
1. Gaweł Dawid z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
2. Janikowski Rafał z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy przy ul. Kijowskiej
3. Kotula Michał z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
4. Mach Patryk z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
5. Miklasz Mikołaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego
6. Mleczko Mateusz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. przy ul. Okólnej
7. Piechowiak Andżelika z Zespołu Szkół w Bolechowie przy ul. Szkolnej 1 w Murowanej Goślinie
8. Schulz Paweł z Pomorskiego Technikum Gastronomii i Hotelarstwa w Bydgoszczy przy ul. Wł. Bełzy
9. Siekierka Michał z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego
10. Sierleja Kinga z Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie przy ul. 1 Maja
11. Trojnar Kamila z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
12. Winklarz Kacper z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego
13. Ziaja Michał z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
Na uczestników konkursu czekają atrakcyjne nagrody oraz możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego! Zwycięzca konkursu, poza nagrodami rzeczowymi, otrzymuje nominację do finału prestiżowego konkursu dla profesjonalnych szefów kuchni o nazwie Primerba Cup 2013. Przypomnijmy, iż laureatka Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2012, Katarzyna Daniłowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, w konkursie Primerba Cup 2012 zajęła III miejsce!