2 października br. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbył się finał I edycji Ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z udziałem kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Pierwsze miejsce wywalczył Adrian Bujak z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie, autor przepisu na Kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree ziemniaczanym i słodko-kwaśną cukinią, drugie miejsce przypadło Martynie Osłowskiej z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 9 we Wrocławiu, autorce przepisu na Karpia zatorskiego w pistacjowym chruście podanym na warzywnym julienne wraz z uszkami z kaszą gryczaną, bryndzą i orzechami laskowymi. Natomiast trzecie – Damianowi Łoźniewskiemu i Damianowi Kowaczkowi z Zespołu Szkół Zawodowych w Ostródzie, którzy przygotowali Polędwiczkę pieczoną z zalewy miodów pitnych na szpinaku miodowym podaną z zapiekanką ziemniaczaną z oscypkiem i kiełbasą myśliwską w towarzystwie balsamicznego sosu z wiśniami nadwiślankami.
W przygotowaniu potraw finałowych wykorzystano 22 spośród 35 polskich produktów zarejestrowanych oraz 1 aplikującego o rejestrację w systemie ChNP, ChOG i GTS. Jest to pierwszy z konkursów organizowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i miejmy nadzieje że nie ostatni , połączenie produktów regionalnych , wykorzystanie ich do potraw przez uczniów szkół gastronomicznych jest bardzo dobrą inicjatywą mającą na celu zachęcenia ich do większego korzystania z polskich produktów wysokiej jakości oraz powrotu do bardziej tradycyjnego sposobu gotowania z nutką nowoczesności.
W pracach Jury oprócz zaproszonych gości na czele z Hanną Szymanderską, w Jury technicznym uczestniczyli członkowie Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników: Marcin Polus, Michał Henzel, Leszek Kawa, Artur Kiciński, Szymon Sepiał, Dariusz Burda, Wojciech Baran, Bartosz Kwiatkowski.