I edycja Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych

Newsy

I edycja Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych

18 października 2012

2 października br. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbył się finał I edycji Ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi  z udziałem kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Pierwsze miejsce wywalczył Adrian Bujak z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie, autor przepisu na Kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree ziemniaczanym i słodko-kwaśną cukinią, drugie miejsce przypadło Martynie Osłowskiej  z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 9 we Wrocławiu, autorce przepisu na Karpia zatorskiego w pistacjowym chruście podanym na warzywnym julienne wraz z uszkami z kaszą gryczaną, bryndzą i orzechami laskowymi. Natomiast trzecie  – Damianowi Łoźniewskiemu i Damianowi Kowaczkowi z Zespołu Szkół Zawodowych w Ostródzie, którzy przygotowali Polędwiczkę pieczoną z zalewy miodów pitnych na szpinaku miodowym podaną z zapiekanką ziemniaczaną z oscypkiem i kiełbasą myśliwską w towarzystwie balsamicznego sosu z wiśniami nadwiślankami.

W przygotowaniu potraw finałowych wykorzystano 22 spośród 35 polskich produktów zarejestrowanych oraz 1 aplikującego o rejestrację w systemie ChNP, ChOG i GTS. Jest to pierwszy z konkursów organizowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i miejmy nadzieje że nie ostatni , połączenie  produktów regionalnych  , wykorzystanie ich do potraw  przez uczniów szkół  gastronomicznych jest bardzo dobrą inicjatywą mającą na celu zachęcenia ich do większego korzystania z polskich  produktów wysokiej jakości oraz powrotu do bardziej tradycyjnego sposobu gotowania z nutką nowoczesności.

 W pracach Jury oprócz zaproszonych gości na czele z  Hanną Szymanderską, w Jury technicznym  uczestniczyli członkowie  Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników: Marcin Polus, Michał Henzel, Leszek Kawa, Artur Kiciński, Szymon Sepiał, Dariusz Burda, Wojciech Baran, Bartosz Kwiatkowski.