Hotele znów otwarte. W Zakopanem spodziewana jest kumulacja frekwencji turystycznej

Aktualności

Hotele znów otwarte. W Zakopanem spodziewana jest kumulacja frekwencji turystycznej

12 lutego 2021

Dla gości będzie możliwe udostępnienie nie więcej niż 50% pokoi znajdujących się w danym obiekcie. Dozwolone jest prowadzenie restauracji w hotelach, ale tylko w dostarczaniu posiłków dla gości hotelowych do pokoi. Goście hotelowi mogą również korzystać z basenów.

Polski Holding Hotelowy poinformował, że w związku z otwarciem hoteli jest bardzo duże zainteresowanie obiektami wypoczynkowymi, szczególnie położonymi w górach. Tatrzańska Izba Gospodarcza przekazała zaś, że w najbliższy weekend w Zakopanem spodziewana jest kumulacja frekwencji turystycznej, a pod Giewont może przyjechać nawet 20 tys. gości. Wiele osób interesuje się też bazą hotelową nad morzem.

Podobnego zdania jest sekretarz generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego (IGHP) Marcin Mączyński: “To wzmożone zainteresowanie gości dotyczy głównie hoteli w miejscowościach górskich, gdzie coraz trudniej o wolne pokoje. W przypadku obiektów wypoczynkowych zlokalizowanych w innych regionach Polski poziom rezerwacji był umiarkowany” – mówi.

Natomiast Marcin Dragan z Profitroom twierdzi, że liczba rezerwacji złożonych 5 lutego 2021 była ponad 200% większa niż tego samego dnia ubiegłego roku. “Od 6 lutego wciąż notujemy wiele rezerwacji, jednak tendencja jest malejąca” – wskazał. Dodał, że otwarcie branży nie spowodowało istotnych wzrostów w hotelach miejskich i biznesowych, gdzie w terminach od 5 do 10 lutego zanotowaliśmy o ponad połowę mniej rezerwacji niż w roku ubiegłym.

Marcin Mączyński wyjaśnił, że hotele miejskie od blisko roku są pozbawione głównego źródła przychodów, czyli organizacji konferencji i spotkań biznesowych czy pobytów zagranicznych gości. “Hotele ściśle przestrzegają zasad reżimu sanitarnego, dlatego są bezpiecznymi miejscami pobytu i wypoczynku” – podkreślił.

Od 11 marca  zostanie wznowiona także działalność uzdrowiskowa.

Natomiast do 28 lutego obowiązuje zakaz działalności stacjonarnej restauracji. Możliwa jest jedynie realizacja usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos oraz w dowozie.

Aktualne zasady i ograniczenia

oprac. red.

źródło: PAP

Fot. pixabay.com.pl