Hotel Regent w Warszawie – pomysł na ekologię

Newsy

Hotel Regent w Warszawie – pomysł na ekologię

01 lipca 2014

Na nietypowy, w pełni ekologiczny pomysł wpadli warszawscy hotelarze. Blisko siedem uli umieszczono na dachu jednego z warszawskich hoteli.

– Zaczęło się od chęci pomocy demonstrującym pszczelarzom, którzy borykali się z problemem złych warunków dla pszczół. – Jak były w Warszawie demonstracje – demonstrowali pszczelarze, którzy przyjeżdżali do ministra rolnictwa z pytaniem, co zrobić z pszczołami, jak polepszyć im warunki. I zaczęliśmy się zastanawiać, dlaczego my jako hotel Regent mamy im nie pomóc – wspomina Dariusz Suchenek, szef kuchni Regent Warsaw Hotel.

Hotel Regent w Warszawie ma na dachu siedem uli – i pozyskuje z nich kilkaset kilogramów miodu w sezonie. Ostatni zbiór – z dwóch tygodni – to 176 kilogramów miodu. Przedstawiciele hotelu nie zamierzają jednak ruszyć ze sprzedażą własnego miodu. Jest on wykorzystywany na potrzeby hotelu: do posiłków i jako prezenty dla gości, którzy często nawet nie wiedzą, że nad ich głowami mieści się prawdziwa pasieka.

Pszczoły na dachu hotelu Regent w Warszawie mieszkają już od trzech lat, ale pszczoły na dachu hotelu to w Polsce wciąż nowość. Takie rozwiązania od lat funkcjonują w innych miastach Europy, np. w Berlinie. Jak dodaje Dariusz Suchenek, szef kuchni Regent Warsaw Hotel, hodowla pszczół w żaden sposób nie przeszkadza gościom.

Źródło: Newseria.pl.