Poradnik Restauratora
Prize Prize
Prize Prize

Nasze Nagrody

Zobacz
  • Gastronomia
  • Wydarzenia
  • Nowości
  • Eksperci
  • Hotele
  • Wywiady
  • Prawo
  • FMCG
  • Reklama
  • Kontakt
Portal
  • O nas
  • Kontakt
Magazyn
  • Oferta reklamowa
  • Nagrody
  • Dystrybucja
  • E-wydanie
Więcej
  • Kalendarium
  • Filmy
Portal
  • O nas
  • Kontakt
Magazyn
  • Oferta reklamowa
  • Nagrody
  • Dystrybucja
  • E-wydanie
Więcej
  • Kalendarium
  • Filmy
Prize Prize
Strona główna > Artykuły > HoReCa zaczyna się przebranżawiać
HoReCa zaczyna się przebranżawiać

Aktualności

HoReCa zaczyna się przebranżawiać

12 kwietnia 2021

  • #CBOP
  • #cezary maciołka
  • #grupa progres
  • #horeca
  • #Izba Gospodarczej Gastronomii Polskiej
  • #Izba Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego
  • #praca
  • #Rafał Krzycki

W 2020 r. przedsiębiorcy z sektora gastronomii i zakwaterowania zlikwidowali 24,1 tys. miejsc pracy, a utworzyli ich 18,8 tys., wynika z danych GUS. Z rynku – w wielu przypadkach bezpowrotnie – zniknęło 5,3 tys. etatów. Wraz z nimi zniknęli także pracownicy, którzy zaczęli się przebranżawiać i szukać zajęcia w innych gałęziach gospodarki.

Jak wynika z danych Grupy Progres, liczba kandydatów do pracy w przemyśle produkcyjnym, logistyce czy handlu i pochodzących z branży HoReCa zwiększyła się ponad 20 %. Obserwowany wzrost dotyczy nie tylko pracowników niewykwalifikowanych, ale również specjalistów o określonych kwalifikacjach, którzy po upływie pandemii nie wrócą do pracy w swojej macierzystej branży.

Niemal 14 miesięcy pandemii sprawiło, że branża HoReCa cofnęła się o kilka lat. Obostrzenia wprowadzone w marcu 2020 r. wymusiły – na przedsiębiorcach z sektora gastronomii i zakwaterowania – wprowadzenie zmian, a w wielu przypadkach drastyczne cięcia kosztów. Firmy zwalniały pracowników, wysyłały ich na bezpłatne urlopy lub obniżały wymiar etatu czy wynagrodzenie. Pracownicy zamkniętych restauracji oraz hoteli szukali i nadal szukają zatrudnienia w miejscach, których do tej pory nie brali pod uwagę w swojej karierze zawodowej. Niestety, brak oszczędności, konieczność szybkiego zarobku i strach przed przyszłością powoduje, że często wykonywać będą prace poniżej swoich kwalifikacji. Z drugiej strony wielu z nich znajdzie lub już znalazło zajęcie pozwalające rozwinąć skrzydła i sprawdzić się w nowym miejscu. Jak wynika z danych Grupy Progres, największą popularnością wśród pracowników z sektora HoReCa cieszą się stanowiska w branży produkcyjnej, logistycznej, handlowej i usługowej, które COVID-19 potraktował bardzo łagodnie. Co więcej, sprawił, że podmioty z tych sektorów pandemię przekuwały w sukces stając się atrakcyjnym pracodawcą dla kandydatów do tej pory zarabiających w branży HoReCa.

Niepokojące wzrosty

Według danych GUS w 2020 r. w sektorze gastronomii i zakwaterowania ubyło 5,3 tys. miejsc pracy. Urząd podaje, że tylko w jednym kwartale ubiegłego roku (III kw.) liczba nowych miejsc pracy przewyższyła o 2,8 tys. liczbę tych zlikwidowanych. W pozostałych trzech okresach miejsc pracy ubywało. W I kw. 2020 r. z rynku zniknęło 2,4 tys. etatów (6,7 tys. nowych vs. 9,7 tys. zlikwidowanych), w II kw. ubyło 2,8 tys. miejsc pracy (4,8 tys. nowych vs. 7,6 tys. zlikwidowanych), a w ostatnim kwartale roku z rynku zniknęło 2,7 tys. etatów (1,8 tys. nowych vs. 4,5 tys. zlikwidowanych). Niepokojące są także dane Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, której raport – opublikowany w grudniu 2020 r. –wykazał, że w ciągu ostatnich miesięcy 2020 r. upadło pomiędzy 7 a 8 tysięcy restauracji, a zwolniono około 130 tysięcy pracowników. Co więcej, według danych Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego już ponad 100 tys. osób straciło pracę w branży noclegowej, a kolejne 16 tys. zostanie zwolnionych w przypadku braku adekwatnej pomocy finansowej państwa.

Pomoc udzielona branży gastronomicznej i hotelarskiej wydaje się iluzoryczna. Jest za mała, zbyt długo trzeba na nią czekać, oznacza wiele zbędnej biurokracji, a wsparcie informacyjne ze strony rządowej jest bardzo słabe. Dodatkowo, nie wiedzieć czemu, wspomniana pomoc została ograniczona kodami PKD, które wielu przedsiębiorców pozbawiają szansy na jej otrzymanie. Co więcej, wsparcia nie udzielono także firmom ściśle związanym z sektorem HoReCa jak np. wyposażenie, hurtownie gastronomiczne itp. – podkreśla Rafał Krzycki, Wydawca Horeca Business Club oraz Wiceprzewodniczący i Sekretarz Rady w Izbie Gospodarczej Gastronomii Polskiej. – Skutki obostrzeń i niewystarczającej pomocy już widać na polskim rynku pracy. Te podmioty, które walczą o przetrwanie do zakończenia epidemii zredukowały zatrudnienie do niezbędnego minimum i można powiedzieć, że pracują tylko dla podtrzymania krążenia – mówi Rafał Krzycki.

Zawodowe przebukowanie

W ciągu ostatnich 30 dni w Centralnej Bazie Ofert Pracy (CBOP) dostępnych było 80 wolnych miejsc pracy dot. stanowiska pokojowej, 157 etatów dla kelnerów, 50 wakatów dla barmana i 409 ogłoszeń dot. stanowiska kucharza. To kropla w morzu potrzeb, która dla wielu oznacza konieczność przebranżowienia.

Nie zaobserwowaliśmy wzmożonego wzrostu liczby zapytań o pracowników z branży HoReCa. Jest jednak sporo kandydatów, którzy do tej pory byli zatrudnieni właśnie w tym sektorze. Z naszych danych wynika, że ta grupa wzrosła o ponad 20 proc. Wiedzą oni bowiem, że etat, w swojej macierzystej branży, mogą znaleźć nieprędko. Nawet, jeśli – w najbliższym czasie – obostrzenia zostaną zniesione to nadwyrężona kondycja finansowa restauracji czy hoteli nie pozwoli na nagłe rozbudowanie kadry, a raczej wymusi optymalizację zatrudnienia oraz ostrożne planowanie nowych etatów. Ta sytuacja, na wielu pracownikach, wymusiła zmianę branży i wiele wskazuje na to, że może czekać nas kolejny wzrost liczby osób zmieniających zawód i bezpowrotnie odchodzących z branży gastronomicznej i hotelarskiej – mówi Cezary Maciołek, prezes Grupy Progres.

Rafał Krzycki dodaje, że po ustąpieniu pandemii rynek nie odbuduje się z dnia na dzień. To oznacza, że zakończy się nawet ta ograniczona pomoc rządowa, a sektor, jeszcze przez długi czas, nie wygeneruje przychodów pozwalających na pokrycie kosztów. Odbudowa rynku, niektórym hotelom i restauracjom zajmie nawet kilka lat.

Goście wrócą, pracownicy nie 

Wzrost liczby osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia w innej branży niż dotychczasowa obejmuje nie tylko pracowników niewykwalifikowanych, ale również specjalistów o określonych kwalifikacjach pochodzących głównie z branż dotkniętych pandemią tj. HoReCa. Co więcej, część z tych osób jest lub była na wypowiedzeniach, które w przypadku specjalistów trwają nawet 6 miesięcy, dlatego sukcesywnie zasilali oni i będą zasilać rynek pracy. Co więcej, pracownicy z branży gastronomii i zakwaterowania nie mieli wielu możliwości uniknięcia przebranżowienia. Praca zdalna, która mogłaby uchronić przed zmianą zawodu, w ich przypadku nie była możliwa, co pokazują dane GUS. W ubiegłym roku niecałe 2 % pracowników restauracji czy hoteli wykonywało pracę na odległość. Ci, którzy nie mieli takiej możliwości szukali jej, w innym miejscu.

Według Cezarego Maciołka, jeżeli reżim sanitarny i niektóre ograniczenia zostaną utrzymane możemy spodziewać się powolnego wzrostu liczby ofert pracy, a faktyczny pik odnotujemy po zakończeniu roku szkolnego, który tradycyjnie jest też początkiem szczytu sezonowych rekrutacji. Trzeba mieć jednak na uwadze fakt, że personalny drenaż branży HoReCa trwa i trudno będzie go cofnąć.

Rynek pracy w branży HoReCa po zakończeniu pandemii stanie się skomplikowany. Będzie problem ze znalezieniem wykwalifikowanych pracowników, którzy sami odeszli lub zostali zwolnieni z powodu redukcji kosztów i zatrudnili się u nowego pracodawcy, niejednokrotnie w innym sektorze. Rekrutacje okażą się wyzwaniem dla przedsiębiorców, ponieważ – z jednej strony – wymuszą na nich walkę o najlepszych kandydatów, a z drugiej mocne pilnowanie kosztów. Być może, część z nich postawi na jednego dobrego lidera, który weźmie na siebie budowanie zespołu od początku i z zupełnie niewykwalifikowanych pracowników. W każdej wersji – w perspektywie długiego czasu – po ustaniu epidemii ryzykiem jest spadek jakości usług i niestety trzeba się z tym liczyć – podsumowuje Rafał Krzycki.

Źródło: Biuro prasowe Grupa Progres

fot. pixabay.com.pl

Udostępnij artykuł

Najnowsze

Więcej
01. Aktualności
Wars testuje płatności spojrzeniem

09 maja 2025

02. Hotele
Nowy dyrektor generalny Barceló Warsaw Powiśle

09 maja 2025

03. Hotele
Willa Wanda w Szczawnicy odzyskuje dawny blask

09 maja 2025

04. Aktualności
Młoda kapusta – królowa wiosennych stołów

09 maja 2025

05. Aktualności
Koncept kulinarny Waszyngton w SOHO by Yareal

09 maja 2025

#horeca

Więcej
Nowości
Wyjątkowe mini bułeczki rustykalne – idealne na każdą okazję

09 maja 2025

Aktualności
Majowe wydanie „Poradnika Restauratora” już w dystrybucji

07 maja 2025

#praca

Więcej
Aktualności
74% Zetek chce pracować na etacie

28 marca 2025

Aktualności
Na Podhalu brakuje rąk do pracy

25 października 2024

Aktualności

Zobacz więcej artykułów Więcej
Wars testuje płatności spojrzeniem

Aktualności

Wars testuje płatności spojrzeniem

09 maja 2025

Wars, operator gastronomiczny z ponad 77-letnią tradycją, rozpoczyna pilotaż innowacyjnego systemu płatności biometrycznych. Od 8…

Willa Wanda w Szczawnicy odzyskuje dawny blask

Hotele

Willa Wanda w Szczawnicy odzyskuje dawny blask

09 maja 2025

W Szczawnicy trwa kompleksowa renowacja jednego z najbardziej rozpoznawalnych obiektów uzdrowiskowego miasteczka – Willi Wandy.…

Młoda kapusta – królowa wiosennych stołów

Aktualności

Młoda kapusta – królowa wiosennych stołów

09 maja 2025

Wiosną na stołach królują świeże warzywa, jednak prawdziwą gwiazdą kwietniowych i majowych dań pozostaje młoda,…

Koncept kulinarny Waszyngton w SOHO by Yareal

Aktualności

Koncept kulinarny Waszyngton w SOHO by Yareal

09 maja 2025

Na gastronomicznej mapie warszawskiego Kamionka zadebiutował Waszyngton x Soho – nowy lokal w kompleksie SOHO…

Poradnik Restauratora

Ogólnopolski miesięcznik branżowy dla gastronomii - nieprzerwanie 26. rok na rynku.

Aktualności
  • Gastronomia
  • Wydarzenia
  • Nowości
  • Eksperci
  • Hotele
  • Wywiady
  • Prawo
  • FMCG
  • Reklama
  • Kontakt
Więcej
  • Kalendarium
  • Filmy
Magazyn
  • Oferta reklamowa
  • Nagrody
  • Dystrybucja
  • E-wydanie
Portal
  • O nas
  • Kontakt
Aktualności
  • Gastronomia
  • Wydarzenia
  • Nowości
  • Eksperci
  • Hotele
  • Wywiady
  • Prawo
  • FMCG
  • Reklama
  • Kontakt
Portal
  • O nas
  • Kontakt
Magazyn
  • Oferta reklamowa
  • Nagrody
  • Dystrybucja
  • E-Wydanie
Więcej
  • Kalendarium
  • Filmy

2011 - 2025 Poradnik Restauratora ©. Wszystkie prawa zastrzeżone

  • Projekt i wykonanie: .mda

Stosujemy pliki cookies w celach statystycznych i marketingowych. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki, aby zarządzać cookies.