HoReCa – 21. finał WOŚP

Newsy

HoReCa – 21. finał WOŚP

10 stycznia 2013

WOŚP zagra w Bydgoszczy razem ze SKKiP i Euro Toques

Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz Stowarzyszenie Euro Toques Polska zapraszają wszystkich mieszkańców regionu na XXI Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

– Jak co roku chcemy pomóc Jurkowi Owsiakowi w zebraniu jak największej sumy pieniędzy. Właśnie dlatego 13 stycznia  br. na płycie Starego Rynku w Bydgoszczy kucharze, członkowie oraz sympatycy Stowarzyszeń rozgrzeją wszystkich przepysznymi daniami. W tym roku przygotujemy wyśmienitą grochówkę serwowana prosto z kuchni polowej, rozgrzewający barszcz, skosztujecie Państwo gorącej kanapki z kurczakiem oraz na deser grillowane jabłka oblane czekoladą. Każde z dań sprzedawane będą za minimum 3,00 zł, a cały dochód jak co roku zasili szczytny cel Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W imieniu SKKiP, ETP oraz sponsorów zapraszamy wszystkich mieszkańców Bydgoszczy i regionu  na płytę starego rynku aby razem z nami wsparli  Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Kucharzy z regionu chętnych do pomocy przy organizacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy prosimy o kontakt pod numerem 602649226 – mówi Sekretarz SKKiP, Szymon Rogoziński.

WOŚP w Poznaniu zaprasza na żurek

Po raz drugi w dniu finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy na Placu Mickiewicza w Poznaniu zespół kucharzy z Wielkopolski będzie gotować 3.000 litrów żurku. Pomysłodawcą tego wydarzenia jest Przemysław Czekała absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomi w Poznaniu, szef kuchni w Restauracji Rodan w Kórniku.

Do wspólnego gotowania przyłączą się:Zbigniew Grześkowiak, Rafał Fogt, Sebastian Andryszak, Krzysztof Bonk, Sławek Andryszak, Marcin Stelmaszyk, Dawid Łagowski, Dariusz Linowski, Andrzej Truchlewski, Aleksandra Żybura, Adam Pełka, Maciej Czujek, Maciej Król, Dimitro Sergienko, Piotr Wyrwas, Szymon Rogoziński, Marcin Kuśnierczak, Jarosław Nowak, Mikołaj Zając, Dawid Dziob, Bartosz Piwowarski, Łukasz Wawrzyniak, Agnieszka Piwowarska, Rafał Sajur, Karolina Pełka, Bartosz tobolski, Krzysztof Szczepaniak, Jakub Ignyś, Tomasz Piątek, Patryk Dziamski, Tomasz Adamski.

Żeby ugotować wielki gar zupy potrzebne jest zaangażowanie wielu osób, jak również niezastąpiona pomoc Sponsorów, którzy również dokładają swoją cegiełkę do Orkiestry. W tym roku można było liczyć na firmy: Unilever Food Solutions, Grześkowiak, Bonduelle, Hotel Olandia, WODKOM Kórnik, Kreatywna Kuchnia, Hotel Rodan, Pałac Mierzęcin, Cukiernia Rak, Mróz, Hendi, Cheman, Aquanet, Gacek Hurtownia owoców i warzyw. Lasy Państwowe Babki Wielkopolskiej przekażą bezpłatnie drewno potrzebne do opalania kotła.

Kucharze już dziś zapraszają wszystkich hojnych Wielkopolan na Plac Mickiewicza w dniu 13.01.2013 o godzinie 12.00.

II Zbójnicka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Jan Sztefek Wielki Zbójnik i Wiesław Wróblewski Zbójnik Honorowy zapraszaja  wszystkich kucharzy, sympatyków i przyjaciół do Ustronia gdzie w Karczmie Góralskiej zagra II Zbójnicka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Będą  razem gotować ogromny gar kwaśnicy Zbójnickiej oraz przygotowywać inne przysmaki.  Nasze dania wydawać będą za darmo od godzi. 12:00.

 Chętnych do pomocy prosimy o kontakt:  Wiesław  Wróblewski 607 79 15 20 i  Jan Sztefek  606 317 880.

Kucharze Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przyłączyli się do WOŚP

Jarek Uściński  przekazuje do licytacji unikatowy album Londyn 2012 z autentycznymi autografami wszystkich Polskich medalistów oraz historyczny wałek który ma na koncie wałkowanie rękami kucharzy największej pizzy Świata o długość 1 kilometra, 10 metrów i 28 centymetrów. – Wałek podczas poprzedniej aukcji kupił nasz Kolega Tomasz Gawarzyński z firmy Santa Maria i przekazał do ponownej licytacji – to fantastyczny gest. Wszystkie trofea od dzisiaj piątku znajdą się na licytacji allegro, a linki do licytacji na stronie www.osskic.org.pl oraz www.jarekuscinski.pl  – mówi Uściński.

WOŚP w Dobczycach

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników  jak co roku gotuje w Dobczycach z rajdowcami z Automobil klubu Galicyjskiego. – Będziemy  rozdawać kiełbasę, grochówkę wojskową i bigos ­- mówi Marcin Polus, prezes  SMKiC.