Ser gruby w plastrach Hochland BURGER & TOAST to specjalny gatunek sera – Cagliata, w formie grubych plastrów. Pod wpływem temperatury topi się, a jednocześnie pozostaje ciągnący, aromatyczny i czyli taki, jaki powinien być idealny ser podawany na ciepło. Nie zawiera konserwantów i powstaje wyłącznie z polskiego mleka, które pochodzi od krów karmionych paszą niemodyfikowaną genetycznie. Rekomendowana cena detaliczna sera Hochland BURGER & TOAST wynosi 4,69 zł za opakowanie jednostkowe 135 g.
Burger wołowy z pikantną salsą i serem
Składniki:
- 2 bułki do hamburgerów
- ser BURGER & TOAST Hochland
- 300 g mielonej wołowiny (z antrykotu, rostbefu lub łopatki)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- odrobina mąki
- tłuszcz do smażenia (olej ryżowy)
- kilka listków ulubionej sałaty (opcjonalnie)
Salsa:
- 1 średniej wielkości pomidor
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 małej papryki żółtej
- 1 mała szalotka
- 1 mała papryczka chili
- sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki
- odrobina oliwy
- łyżeczka musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku
- posiekane zioła np. szczypiorek, kolendra, natka pietruszki, do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotować salsę: pomidora, cukinię i żółtą paprykę pokroić w małą kostkę (z pomidora usunąć gniazda nasienne). Szalotkę i chili drobno posiekać, dodać z resztą składników do warzyw, wymieszać i odstawić.
Burgery:
Z mięsa uformować dwa burgery (niezbyt wysokie i dość duże, z lekkim wgłębieniem na środku – burgery skurczą się podczas smażenia), oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na gorącej żeliwnej patelni rozgrzać mocno olej, smażyć burgery około 2,5 minuty z każdej strony, ale obracając je co 30 sekund. W ostatnich sekundach przykryć burgera plastrem Hochland BURGER & TOAST. Wyłączyć ogień, nakryć przykrywką i poczekać do momentu, aż ser ładnie się roztopi. Zdjąć z patelni.
Bułkę* przekroić na pół, spód wyłożyć sałatą, na niej ułożyć burgera z serem, a na nim porządną porcję salsy. Przykryć wierzchem bułki.
*Bułkę można przed podaniem delikatnie podpiec w piekarniku lub na patelni