23 sierpnia br. w Ogrodach Hotelu Adalbertus w ramach wakacyjnego cyklu Podróży Kulinarnych Dookoła Świata można było przenieść się do kraju flamenco i korridy. Kuchnia hiszpańska należy do jednych z najpopularniejszych kuchni europejskich, a obejmuje zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnię wywodzącą się z tradycji morskich (Galicia). Kuchnia Półwyspu Iberyjskiego jest jednym słowem szalenie zróżnicowana. Każdy region ma swoje specjały i inne tradycje kulinarne. To jednak, co je łączy, to oliwa z oliwek, czosnek, chleb i wino. Wśród najbardziej znanych potraw można wyróżnić desery i potrawy śniadaniowe takie, jak churros, flan, crema catalana, natillas czy cuajada, dania główne, w tym paella, gazpacho, chuleta de cerdo, fabada, słynne tortille española czy tortille francesa. Kuchnia hiszpańska to również zakąski – tapas, patatas bravas, oreja, serranito. Chcąc przybliżyć specjały kuchni hiszpańskiej, szefowie kuchni: Wojciech Gubański, szef kuchni restauracji Sieci Hoteli Pietrak oraz Tomasz Grabski, doradca kulinarny Unilever Foodsolutions wraz z gośćmi przyrządzali tradycyjne potrawy. W pokazie uczestniczyło prawie 250 osób. Preludium uczty stanowiły Tortille faszerowane szpinakiem i fasolą, Mantadito z łososia, Szynka iberyjska z melonem, Marynowany tuńczyk podawany na sałacie i Słoneczna sałatka z pomarańczy i avocado. Po Gazpacho wjechały drugie dania: Kurczak po baskijsku, Wieprzowina po Katalońsku, Filety z ryby śródziemnomorskiej w sosie ascabeche, Paella-Arron ala marinera, Pieczona papryka nadziewana mięsem wieprzowym z aromatyzowanym hiszpańskim ziołem i Pulpety w sosie pomidorowym z dodatkiem wina Porto. Na deser podawano Placek migdałowy Santiago i Flan karmelowy. Wszystko przy prawdziwie gorących rytmach zespołu „Punto Latino” i oczywiście winie. Jedną z atrakcji był mi.in. pokaz tańca flamenco w wykonaniu Pani Agnieszki Przybylskiej ze szkoły Tańca Flamenco La Tormenta z Poznania. Szkoła ta współpracuje z nową, gnieźnieńską szkołą tańca Harmonia, która ufundowała nagrodę główną w postaci zaproszenia na dwudniowy kurs tańca flamenco, który odbędzie się w połowie września br. Oprócz muzyki, tańców i hiszpańskich dań nie obyło się bez hiszpańskich alkoholi, o których opowiadał przedstawiciel z firmy Sommelier, Pan Tadeusz Spich.