Hiszpańskie owoce i warzywa bezpieczne

Newsy

Hiszpańskie owoce i warzywa bezpieczne

22 czerwca 2011

Minister Środowiska, Rolnictwa i Rybołóstwa, Rosa Aguilar oraz Minister Zdrowia, Polityki Społecznej i Równości, Leire Pajín, potwierdzają absolutne bezpieczeństwo i najwyższą jakość hiszpańskich świeżych owoców i warzyw oraz systemów produkcji i kontroli jakości stosowanych w Hiszpanii.

Obie Panie Minister podkreślają, że w wyniku badań laboratoryjnych produkty hiszpańskie zostały uwolnione od jakichkolwiek podejrzeń w związku z wybuchem epidemii spowodowanej enterokrwotocznym szczepem bakretii E.Coli.

Wszystkie przeanalizowane próbki dowodzą, że żadna z partii ogórków pochodzących z Hiszpanii nie była zakażona szczepem bakterii, który wywołał falę zakażeń w Niemczech. Komisja Europejska wycofała ostrzeżenia wobec produktów hiszpańskich.

Bezpodstawne oskarżenie ogórków hiszpańskich przez władze niemieckie spowodowało poważne straty dla całej branży owocowo warzywnej w Hiszpanii, mimo faktu, iż jej producenci spełniają skrupulatnie wszystkie wymogi jakości i bezpieczeństwa żywności, w Hiszpanii dużo bardziej surowe niż normy Unii Europejskiej.

Obie Panie Minister zwracają uwagę, że do dzisiejszego dnia nie ma w Hiszpanii przypadku zarażenia enterokrwotocznym szczepem bakterii E.Coli. Higiena to najlepszy sposób ochrony przed wszelkimi chorobami, dlatego zaleca się mycie rąk oraz obieranie i prawidłowe mycie owoców i warzyw, szczególnie jeśli mają być spożyte w postaci surowej.

Obie Panie Minister pragną zapewnić konsumentów europejskich o bezpieczeństwie, wysokiej jakości i wielkim wyborze owoców i warzyw z Hiszpanii oraz zachęcić do ich spożywania ze względu na ich walory odżywcze, zdrowotne i smakowe.

źródło: Biuro Radcy Handlowego Ambasady Hiszpanii w Warszawie