Hermesy Poradnika Restauratora wręczone po raz dziewiąty

Newsy

Hermesy Poradnika Restauratora wręczone po raz dziewiąty

10 czerwca 2013

Ponad 200 gości na Jubileuszowej Gali – już piętnastego Wiosennego Ogólnopolskiego Spotkania Producentów i Handlowców FMCG i HoReCa

UROCZYSTE “STO LAT” DLA WYDAWCY “PORADNIKA RESTAURATORA I “PORADNIKA HANDLOWCA”

To był wyjątkowy wieczór – coroczne, już piętnaste, Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Producentów i Handlowców FMCG i HoReCa, które odbyło się 16 maja 2013   r. w poznańskim hotelu Sheraton, połączone było z Jubileuszową Galą „Poradnika Restauratora” i „Poradnika Handlowca”. W uznaniu za profesjonalizm obu „jubilatom” – miesięcznikom goście zaśpiewali „Sto lat!”, a potem skosztowali okolicznościowego tortu.

Nasze Wydawnictwo obecne jest w branży FMCG już od niemal 20 lat, a w HoReCa od 15! Uroczystości jubileuszowe zaszczycili swą obecnością prezesi, członkowie zarządów i dyrektorzy największych firm działających na terenie Polski. Ten wieczór był wyjątkowy szczególnie dla Wiesława Generalczyka i Jego Żony Aleksandry, którzy 20 lat temu postawili „wszystko na jedną kartę” wiążąc swą przyszłość z trudnym światem mediów branżowych i tworząc Biuro Promocji i Reklamy „Generalczyk”. 20 lat temu na rynek wszedł „Poradnik Handlowca”, a 15 lat temu – „Poradnik Restauratora”. Oba pisma wydawane są nieprzerwanie. Nigdy, nawet w najtrudniejszych dla tych branż czasach, nie łączono numerów. Jubileuszowa Gala była więc powodem do dumy. Przybyło na nią ponad 200 gości, reprezentujących uznane firmy różnych formatów. Wiele z nich współpracuje z wydawnictwem całe dwadzieścia lat. Ale nie zabrakło te nowych partnerów biznesowych naszej firmy. Część oficjalną w wypełnionej do ostatniego miejsca sali konferencyjnej poprowadził Zbigniew Grochal, aktor Teatru Nowego w Poznaniu. Tegoroczna Gala miała też niezwykłych gości. Nasze zaproszenie przyjęli Jörg Rosenow z Federalnego Ministerstwa Wyżywienia, Rolnictwa i Ochrony Konsumentów – Wydział Żywności i Bezpieczeństwa Żywności oraz Friedemann Kraft, Radca ds. Rolnictwa, Środowiska i Ochrony Konsumentów Ambasady Republiki Federalnej Niemiec w Warszawie. Goście z Niemiec mówili na temat polsko-niemieckich stosunkach handlowych w zjednoczonej Europie. Następnie Pedro Martinho i Stefan Golonka omówili rozwój branż FMCG i HoReCa w minionym 20-leciu w Polsce. Potem dokonano wręczenia prestiżowych statuetek Hermesów „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora”. Wyróżnienia z rąk Prezesa Wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i Redaktor Naczelnej „Poradnika Restauratora” Beaty Marcińczyk odebrali przedstawiciele środowiska gastronomicznego. Nagrody Hermesa „Poradnika Restauratora” przyznała kapituła środowiskowa w składzie: Tadeusz Olszański (publicysta, dziennikarz, krytyk kulinarny, autor licznych książek), Joanna Ochniak (przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni WACS, prezes Fundacji Gastronomia na Obcasach) i Edyta Czerwińska (Redaktor Naczelna „Poradnika Restauratora” do kwietnia br.). Laureatów wyłoniono w czterech kategoriach: Restauracja w Regionie – Restauracja Destylarnia Pałacu Mierzęcin, Restauracja Ogólnopolska – Atelier Amaro, Restauracja Hotelowa – Restauracja Aruana Hotelu Narvil Conference & SPA w Serocku oraz Osobowość Kulinarna – Krzysztof Szulborski Pomorska Akademia Kulinarna. Jubileuszowe spotkanie zwieńczył bankiet, któremu towarzyszyły ciekawe rozmowy biznesowe. Był także specjalny, jubileuszowy tort. Po nim przyszedł czas na rozrywkę – na scenie swój repertuar piosenkarski zaprezentowała znana aktorka Anna Dereszowska. Dla wielbicieli rytmów rockowych grał zespół The Managers. Kolejne spotkanie przedstawicieli branż  FMCG i HoReCa w Poznaniu już za rok.

Laureaci Hermesów „Poradnika Restauratora” 2013

 Restauracja w Regionie

Restauracja Destylarnia w Pałacu Mierzęcin – za nowatorskie łączenie wina z jedzeniem, tak by wzajemnie podkreślały swoje walory i pobudzały zmysły, wykorzystanie lokalnych, ziół z pałacowego ogrodu, ryb z okolicznych jezior i darów pobliskich lasów.

Odbiór nagrody: Dawid Łagowski (szef kuchni) i Katarzyna Świątkowska (menedżer Pałacu Mierzęcin)

Restauracja Hotelowa

Restauracja Aruana Hotelu Narvil Conference & SPA w Serocku – za nowatorską kuchnię hotelową w Polsce pod względem kompozycji potraw w menu, wykorzystania produktów regionalnych i stosowanych technik kulinarnych.

Odbiór nagrody:  Adam Kotomski i Witek Iwański  szefowie  kuchni Hotelu Narvil

Restauracja Ogólnopolska 

Atelier Amaro – za zmodernizowane podejście do kuchni polskiej poprzez intrygujące kompozycje smakowe, jej popularyzację na arenie międzynarodowej, oraz wprowadzenie nowego wzorca restauracji na polskim rynku gastronomicznym.

 Odbiór nagrody:  Wojciech Modest Amaro z małżonką Agnieszką

Osobowość gastronomii

Krzysztof Szulborski  – za promowanie kuchni polskiej w kraju i zagranicą oraz

za zaangażowanie w działalność edukacyjną na rzecz rozwoju polskiego rynku HoReCa.

 

Fotografie: Magdalena Mirowska, Mariusz Szczepankiewicz, Patryk Trzcieliński, Maciej Twardowski, Zbyszko Zalewski