10 maja w Poznaniu odbyło się XX Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Tegoroczna Gala Poradnika Restauratora i Poradnika Handlowca zgromadziła wszystkich najważniejszych top managerów z branży HoReCa oraz FMCG, reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów, producentów oraz handlowców. Nie zabrakło również uznanych szefów kuchni i właścicieli obiektów gastronomicznych.
Kulminacyjnym punktem było wręczenie specjalnych wyróżnień – prestiżowych statuetek – Hermesów Poradnika Restauratora 2018.
Nagrody te przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależnione od jakichkolwiek opłat i licencji. Z roku na rok wybór tych najlepszych jest coraz trudniejszy. Dlatego Kapitułę plebiscytu w tym względzie wspierają szefowie kuchni, którzy otrzymali statuetki Hermesa w poprzednich latach. Hermes Poradnika Restauratora jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży.
Kapituła w tym roku postanowiła przyznać aż dziewięć statuetek. Wyróżnienia z rąk prezesa wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i redaktor naczelnej Poradnika Restauratora Heidi Handkowskiej odebrali więc najlepsi spośród restauratorów, dystrybutorów i szefów kuchni.
LAUREACI HERMESA PORADNIKA RESTAURATORA 2018:
Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, restauracja Amber Room, Warszawa
Młody talent: Bartosz Peter, restauracja Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team
Hermes Poradnika Restauratora 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C
Hermes Poradnika Restauratora 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis
Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa.
Nagrodę odebrał Robert Sowa.
Nominowanymi w niej byli: Restauracja Amber Room, Warszawa, szef kuchni Robert Skubisz; Restauracja Biały Królik, Gdynia, szef kuchni Marcin Popielarz, Restauracja Bez Gwiazdek, Warszawa, szef kuchni Robert Trzópek; Restauracja Zakładka Food&Wine, Kraków, szef kuchni Rafał Targosz; Restauracja Autentyk – Kuchnia i ludzie, Poznań, szef kuchni Ernest Jagodziński.
Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek
Nagrodę odebrał Dawid Szkudlarek.
Nominowanymi w niej byli: Restauracja Bulaj, Sopot, szef kuchni Artur Moroz; Restauracja Stary Dom, Warszawa, szef kuchni Rafał Kowalczyk; Restauracja Kraina Smaku, Zakopane, szef kuchni Grzegorz Lelek; Restauracja JaDka, Wrocław, szef kuchni Justyna Słupska-Kartaczowska; Restauracja Wodna Wieża, Pszczyna, szef kuchni Szymon Bracik.
Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, restauracja La Maison, Andrzej Jakomulski
Nagrodę odebrał Andrzej Jakomulski.
Nominowanymi w niej byli: Hotel Mikołajki Ptasia Wyspa, Mikołajki, restauracja New Island, szef kuchni Tomasz Milewski; Heron Live Hotel, Sienna, restauracja Marina, szef kuchni Krzysztof Małocha; Hotel SPA Dr Irena Eris, Polanica Zdrój, restauracja Art Déco, szef kuchni Przemysław Gryz; Hotel Puro, Poznań, restauracja Nifty No 20, szef kuchni Jakub Ignyś.
Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus
Nagrodę odebrali Joanna Klimas-Profus i Janusz Profus.
Nominowanymi w niej byli: Krzysztof Ilnicki, Umam, Gdańsk; Michał Doroszkiewicz, Pastry Lab, Poznań; Iga Sarzyńska, Pracownia Artystyczna Sarzyński, Kazimierz Dolny; Zbigniew Szczeblewski, Ciastkarnia Marcepanek, Ostrów Wlkp.
Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen
Nagrodę odebrał Wojciech Skoczylas, Dyrektor Biura Rozwoju Sprzedaży Pozapaliwowej PKN Orlen S.A.
Nominowanymi w niej byli: Starbucks; Tel Aviv Urban Food – Malka Kafka; Green Caffè Nero; Evil Steak House.
Frekwencja w tym roku była rekordowa – ponad 300 gości, jednak Aula Artis bez problemu umożliwiła pomieszczenie wszystkich zaproszonych gości, którzy do Poznania dotarli z całej Polski,
Część oficjalną poprowadził Maciej Kurzajewski, znany prezenter telewizyjny. Na scenie pojawili się także Jerzy Dudek, bramkarz reprezentacji Polski oraz triumfator Ligi Mistrzów, a także dwaj wybitni szefowie kuchni Giancarlo Russo, ambasador włoskiej kuchni w Polsce oraz Theofilos Vafidis, ambasador greckiej kuchni w Polsce.
W tym roku gościliśmy również Dżenneta Bogdanowicz, bowiem nagrodzona w 2017 r. Hermesem Poradnika Restauratora Tatarska Jurta w Kruszynianach spłonęła w nocy z 30 kwietnia na 1 maja. Zachęcamy do wsparcia i pomocy dla właścicieli, którzy nie poddają się i już aktywnie myślą o odbudowie. Darowizny można dokonywać na konto: Regionalne Centrum Kultury Tatarów Polskich ASMAN 81 1020 1332 0000 1102 0614 3541 z dopiskiem „Odbudujmy Tatarską Jurtę”.
Po raz pierwszy w 25-letniej historii „Poradnika Handlowca” nagrodą Hermesa wyróżniono także producentów branży FMCG. W imieniu handlu tradycyjnego uhonorowano najbardziej cenione marki branży FMCG – wytwórców, którzy od lat dostarczają swoje wyroby do sklepów w Polsce. Nagrodzonych wyłoniło głosowanie trwające przez marzec i kwiecień bieżącego roku.
Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w trakcie którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości.
Przy okazji świętowania jubileuszu nie mogło zabraknąć tortu 25-lecia, który przygotował Paweł Mieszała z cukierni Pawlova w Luboniu. Zaproszonym gościom czas umilił również występ gwiazdy wieczoru, legendy polskiego swingu i bluesa – Shakin’Dudi.
Zapraszamy ponownie za rok!
***
W przyszłym tygodniu na stronie internetowej zostanie zamieszczona obszerna relacja z Gali Poradnika Restauratora. Natomiast pełna relacja w papierowym wydaniu czerwcowego numeru Poradnika Restauratora.